ГоловнаПолітика

Придністров'я звинувачує Україну в незаконному захопленні земель

Влада Придністровської невизнаної республіки нарахувала 17 спірних ділянок.

Придністров'я звинувачує Україну в незаконному захопленні земель
Фото: timer.od.ua

Верховна Рада невизнаної Придністровської Молдовської Республіки звинувачує Україну в однобічній демаркації придністровської ділянки українсько-молдовського кордону.

Про це повідомляє прес-служба ВР ПМР.

"Верховна Рада Придністров'я висловлює крайню стурбованість у зв'язку з активізацією з вересня 2012 року процесу односторонньої демаркації Україною "центральної ділянки" українсько-молдовського кордону, який де-факто є державним кордоном Придністров'я з Україною", - сказано в заяві.

На адресу парламенту ПМР надходять численні звернення громадських об'єднань та окремих громадян з Кам'янського району Придністров'я, в яких висловлюються побоювання з приводу демаркації Україною придністровської ділянки кордону шляхом одностороннього встановлення прикордонних знаків, говориться в повідомленні.

Крім того, згідно з інформацією прикордонних органів Придністровської Молдовської Республіки, існує близько 17 спірних ділянок взовж всієї лінії придністровсько-українського кордону.

"Особливе занепокоєння викликає той факт, що протягом багатьох років, починаючи з часу роботи спільної молдово-української демаркаційної комісії 2002 року і до теперішнього часу, Придністров'я позбавлене можливості повноцінної участі в демаркаційних роботах. Крім того, участь представників ПМР у роботі цієї комісії в період 2002-2005 років не було регламентовано жодними нормативними актами, а 2005 року придністровську сторону взагалі перестали запрошувати до роботи у вказаній комісії", - сказано в заяві.

У зв'язку з цим парламентарі звернулися до президента Придністров'я з проханням ініціювати переговори з Україною з метою вироблення механізму рівноправної участі Республіки в процесі демаркації та подальшого правового закріплення підсумків демаркації двосторонньою угодою.

"У разі якщо ця пропозиція не знайде розуміння української сторони, Верховна Рада Придністровської Молдовської Республіки вважає неправомочним (що суперечить Конституції і законодавству ПМР в частині регламентації режиму державного кордону ПМР) і недоцільним продовження односторонньої демаркації "центральної ділянки" кордону з боку України і наполягає на призупиненні процесу демаркації аж до остаточного врегулювання молдовсько-придністровських відносин", - йдеться в заяві.

Крім того, парламент ПМР висловлює готовність надати необхідне правове сприяння для вироблення механізму рівноправної участі Придністров'я в процесі демаркації придністровсько-української ділянки кордону на двосторонніх паритетних засадах.

Нагадаємо, Придністров'я є невизнаною республікою, створеною в результаті збройного конфлікту 1992 року з Молдовою на території 5 районів, прилеглих до річки Дністер із загальною чисельністю населення близько 518 тис. осіб. У лютому Україна і Молдова вирішили прискорити демаркацію кордону.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram