ГоловнаПолітика

Суд відмовився витребувати листи Лазаренка у справі ЄЕСУ

Суд зазначив, що в матеріалах справи є належним чином засвідчені копії.

Суд відмовився витребувати листи Лазаренка у справі ЄЕСУ
Фото: gdenovosti.net

Київський апеляційний господарський суд відмовився витребувати оригінали листів колишнього прем'єра Павла Лазаренка до уряду Росії від 1996 року в рамках розгляду апеляції Кабінету міністрів з виплати Міністерству оборони РФ 3,1 млрд гривень боргів корпорації ЄЕСУ.

Таке рішення на засіданні оголосив головуючий суддя Віктор Шапран.

"Розглянувши клопотання про витребування у позивача (Міноборони Росії) і відповідача-1 (Кабміну) оригіналів листів Кабінету міністрів до уряду і Міністерства оборони Російської Федерації від 1996 року, колегія ухвалила відмовити в задоволенні клопотання", - сказав суддя.

Суд обґрунтував відмову витребувати листи українського уряду заявою представника Кабміну в суді, який заявив, що ці листи були раніше вилучені правоохоронними органами в рамках розслідування кримінальних справ.

Також суд зазначив, що в матеріалах справи є належним чином засвідчені копії листів.

Я ніколи не дозволю собі сказати нешанобливо про рішення суду (про виплату українським урядом Міністерству оборони РФ понад 3,1 мільярда гривень). Я можу з ним в душі бути не згоден, але критикувати не можу"

— Микола Азаров, прем'єр-міністр України

Таким чином, суд відхилив відповідне клопотання представника інтересів ЄЕСУ в суді Олександра Ковальчука, який наполягав на витребуванні оригіналів зазначених листів, оскільки, на його думку, їх копії, які є в матеріалах справи, не завірені належним чином, тому не є належними доказами.

Крім того, суд заявив, що представник ЄЕСУ не вказав, які обставини у справі можуть підтвердити оригінали цих листів. Також інші клопотання про витребування низки інших документів суд або також відхилив, або переніс їх розгляд на більш пізні стадії судового процесу.

Нагадаємо, Київський апеляційний господарський суд приступив до розгляду апеляції на рішення Господарського суду Києва, яким суд зобов'язав Кабінет міністрів України виплатити Міністерству оборони РФ 3 млрд 113 млн грн боргів корпорації "Єдині енергетичні системи України" (ЄЕСУ).

Як відомо, 19 вересня Господарський суд Києва частково задовольнив позов Міноборони РФ щодо боргу ЄЕСУ, зобов'язавши Україну виплатити російській стороні 3 млрд 113 млн 53 тис. 506 грн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram