ГоловнаПолітика

Янукович вирішив відібрати у Ради повноваження призначати суддів

Президент вніс зміни до розділу Конституції "Правосуддя".

Янукович вирішив відібрати у Ради повноваження призначати суддів
Фото: http://korrespondent.net

Президент Віктор Янукович ініціює виключення Верховної Ради з процедури призначення суддів.

Про це повідомив радник Президента - керівник головного управління Адміністрації Президента з питань судоустрою Андрій Портнов на 1-му судовому форумі Асоціації правників.

За його словами, в Конституційну асамблею будуть передані пропозиції Януковича про зміни до розділу Конституції "Правосуддя".

"Наступна позиція - це повне відсторонення парламенту та інших політичних органів від процесу призначення або обрання суддів на посади", - сказав радник Президента.

Портнов зазначив, що, зокрема, пропонується скасувати перше призначення суддів на 5 років і відразу призначати їх безстроково за новою процедурою.

"Рішення про це (призначення) ухвалюватиме Вища кваліфікаційна комісія у тому порядку, в якому вона сьогодні вже працює. Це - тестування, конкурсні засади. Після цього - Вища рада юстиції, яка вже в новому складі має бути сформована з більшості суддів і після цього Президент України буде підписувати акт, який носить виключно церемоніальний характер", - сказав він.

Також пропонується відсторонити парламент від процесу можливого притягнення судді до кримінальної відповідальності.

"Сьогодні парламент дає згоду на притягнення до кримінальної відповідальності судді. Це повноваження також передається дисциплінарно-кваліфікаційним органам: Вищій кваліфікаційній комісії та Вищій раді юстиції", - повідомив Портнов.

Як відомо, Верховна Рада призначає суддів судів загальної юрисдикції безстроково (на перші 5 років служби суддів призначає Президент), також парламент призначає частину суддів Конституційного Суду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram