ГоловнаПолітика
Спецтема
Запрет пропаганды гомосексуализма

Омбудсмен заступилася за секс-меншини України

Лутковська вважає антигомосексуальний закон недосконалим.

Омбудсмен заступилася за секс-меншини України

Відсутність тлумачення терміна "пропаганда гомосексуалізму" в законопроекті "Про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо захисту прав дітей на безпечний інформаційний простір)" може призвести до надмірного обмеження прав людини і до зловживань з боку посадових осіб.

Про це йдеться у відкритому зверненні уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Валерії Лутковської до депутатів ВР.

"Намагаючись заборонити "пропаганду гомосексуалізму", зазначений законопроект не дає жодного визначення цьому терміна, чим порушує обов'язкову вимогу правової визначеності норм закону, що випливає з конституційних принципів верховенства права (с. 8) і рівності перед законом (с. 24)", - йдеться у зверненні.

На думку Лутковської, "відсутність визначення може призвести до надмірного обмеження прав... зокрема, права на свободу висловлення поглядів, що суперечитиме статті 34 Конституції України та міжнародним зобов'язанням держави у сфері захисту прав людини... Одночасно це також створить широке поле для зловживань з боку службових і посадових осіб, зокрема працівників органів внутрішніх справ, які на власний розсуд будуть визначати, що є "пропагандою гомосексуалізму" в кожному конкретному випадку".

Нагадаємо, 2 вересня Рада ухвалила в першому читанні законопроект №8711, який передбачає заборону пропаганди гомосексуалізму, вводячи за такі дії кримінальну відповідальність.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram