ГоловнаПолітика

Адвокати вимагають звільнити Луценка за станом здоров'я

В екс-міністра хвороби, що не сумісні з перебуванням у місцях позбавлення волі.

Адвокати вимагають звільнити Луценка за станом здоров'я
Фото: EPA/UPG

Керівництво Менської виправної колонії не бажає готувати документи для суду про звільнення екс-голови МВС Юрія Луценка від відбування покарання за станом здоров'я.

Про це йдеться в скарзі адвокатів Луценка на ім'я уповноваженого Верховної ради України Валерії Лутковської, текст якої оприлюднено на сайті "Народної Самооборони" в середу.

У скарзі зазначено, що в Луценка в Київському СІЗО під час обстеження комісією МОЗ України виявлено хвороби, які не сумісні з перебуванням у місцях позбавлення волі.

"Окрім того, ці хвороби є підставою для подання адміністраціями установ виконання покарань в суди матеріалів про звільнення таких засуджених від подальшого відбування покарання", - йдеться у скарзі.

Однак, стверджує захист, адміністрація Менської виправної колонії нічого не робить для підготовки такого подання в суд.

"І це при тому, що в цій колонії взагалі відсутні необхідне медичне обладнання, медикаменти і відповідний медичний персонал для лікування хвороб, у тому числі й набутих Луценком у Київському СІЗО", - йдеться у скарзі.

Адвокати нагадують, що ще до переведення в колонію Луценкові поставили діагнози: жирова хвороба печінки (стеатоз), наявність початкових ознак портальної гіпертензії, гастрит, хвороба сигмоподібної кишки, а також вірусний гепатит TTV.

У скарзі зазначено, що низка захворювань, затверджених наказом Держдепартаменту України з питань виконання покарань та Міністерства охорони здоров'я України 18.01.2000 №3/6, є підставою для подання адміністраціями установ виконання покарань у суди матеріалів про звільнення засуджених від подальшого відбування покарань.

На думку захисників, адміністрація колонії не дотримується статей 3, 49 Конституції України, згідно з якими людина, її життя, здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю, кожна людина має право на охорону здоров'я, медичну допомогу та медстраховку.

У зв'язку з цим адвокати Луценка наполягають на перевірці цих фактів.

Нагадаємо, Юрія Луценка затримали 26 грудня 2010 року. 27 лютого 2012 року Печерський районний суд Києва визнав Луценка винуватим у скоєнні низки посадових злочинів і засудив його до 4 років позбавлення волі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram