ГоловнаПолітика

ПАРЄ дала визначення терміну "політичний в'язень"

Рада Європи повинна враховувати це визначення в юридичних розглядах.

ПАРЄ дала визначення терміну "політичний в'язень"
Фото: www.svobodanews.ru

Парламентська асамблея Ради Європи дала раду з визначенням терміна "політичний в'язень" і просить країни Ради Європи надалі враховувати це визначення в юридичних розглядах.

Термін "політичний в'язень" було розроблено в Раді Європи незалежними експертами генерального секретаря, наголошено в доповіді німецького парламентаря Крістофа Штрессера, пишуть РИА "Новости".

"Загальні критерії, запропоновані незалежними експертами, були схвалені всіма зацікавленими сторонами, включно з Комітетом міністрів і Парламентською асамблеєю Ради Європи", - зазначає автор доповіді.

"Політичним в'язнем потрібно вважати особу, позбавлену особистої свободи, якщо позбавлення волі було застосоване з порушенням одного з основних прав, гарантованих Європейською конвенцією з прав людини (ЄКПЛ) та протоколами до неї, зокрема, свободи думки, совісті і релігії, свободи вираження думки та інформації, а також свободи зібрань та об'єднань", - вказується в доповіді.

Політв'язнем також є особа, позбавлена особистої свободи в умовах, коли "позбавлення волі було застосоване за явно політичних причин без зв'язку з будь-яким правопорушенням". В'язнем такого типу також називають осіб, "тривалість ув'язнення яких і умови ув'язнення є явно невідповідними правопорушенню, у якому особу було визнано винуватою або в якому її підозрюють".

Окрім того, політичним в'язнем вважають особу, позбавлену волі "на дискримінаційних порівняно з іншими особами підставах".

ПАРЄ наполягає, що "особи, позбавлені особистої свободи за терористичні злочини, не вважаються політичними в'язнями, якщо судовий розгляд і винесення вироку за такі злочини проведено відповідно до національного законодавства і Європейської конвенції про права людини".

Асамблея пропонує компетентним органам усіх держав Ради Європи "повторно розглянути всі справи, де, можливо, йдеться про політичних в'язнів, із застосуванням перерахованих вище критеріїв і, залежно від результатів, або звільнити таких ув'язнених, або провести повторний судовий розгляд".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram