ГоловнаПолітика

Закарпатські села масово перейдуть на румунську мову

Чиновникам заважає лише відсутність румуномовних чиновників.

Закарпатські села масово перейдуть на румунську мову
Фото: ru.molbuk.ua

У румуномовних селах Закарпаття голови сільрад ініціюють надання румунській мові статусу регіональної.

Про це ZN.UA розповів Георге Берінде - глава закарпатського села Біла Церква, яке перше оголосило румунську регіональною мовою.

Як повідомив Берінде, його колеги, голови сільських рад румуномовних сіл, також будуть виносити питання про надання румунській мові статусу регіональної на планові сесії. Всього в двох районах Закарпаття (Тячівському та Рахівському) є сім сіл, в яких частка румунів перевищує 10% від загальної кількості жителів.

Сільський голова Білої Церкви розповів, що після впровадження норм закону про мови діловодство в селі здійснюватиметься українською, але якщо житель села звернеться до влади румунською, відповідь отримає також румунською. Крім того, якщо його заяву треба направити до вищих інстанцій (міліції, прокуратури, райдержадміністрації тощо), вона піде туди також румунською.

Якби політики були відповідальними, то вже давно врегулювали б мовне законодавство. Це докір не лише нинішній владі, але й попередній

— Володимир Огризко, лідер партії "Собор"

"Наша сільрада наразі не буде звертатися у вищі інстанції регіональною мовою, ми не хочемо комусь просто тупо створювати проблеми. Загальна кількість румунів в Рахівському районі - більше ніж 10% (10,5 тис. з 92 тис. жителів району), але на сьогодні так склалася ситуація, що в державних структурах працює всього один румун - це завідувач районного відділу освіти. Тому ми розуміємо: наразі ні район, ні область не готові прийняти від нас офіційний лист румунською мовою. Але будемо просити їх вирішувати це питання - хоча б з наступного року залучати людей, які володіють румунською та можуть спілкуватися нею усно і письмово. Бо закон це чітко зобов'язує", - сказав Георге Берінде.

Також, за словами сільського голови, всі мешканці Білої Церкви, крім своєї рідної, володіють ще двома мовами - українською і російською, оскільки часто виїжджають в інші регіони України або в Росію на заробітки.

Як повідомляли, Верховна Рада України ухвалила ініційований Партією регіонів законопроект "Про засади державної мовної політики" 3 липня. 8 серпня Президент України Віктор Янукович підписав його, а набув чинності закон 10 серпня. Він передбачає можливість офіційної двомовності в регіонах, де чисельність нацменшин перевищує 10%.

Одеська обласна та міська ради, Харківська, Херсонська, Миколаївська, Запорізька, Севастопольська, Дніпропетровська і Луганська міськради, Краснолуцька міськрада (Луганська обл.), Запорізька, Донецька, Херсонська, Миколаївська та Дніпропетровська обласні ради вже ухвалила рішення про визнання російської мови регіональною. Крім того, кримський парламент доручив до 10 жовтня 2012 року підготувати і внести на розгляд кримських депутатів пропозицію з реалізації "мовного закону".

Угорська мова стала регіональною в місті Берегово (Закарпаття), молдавська (румунська) - в селі Тарасівці Чернівецької області.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram