ГоловнаПолітика

Мірошниченко: журналісти та суспільство вплинули на долю закону про наклеп

Політик обіцяє, що документа в Раді не буде.

Мірошниченко: журналісти та суспільство вплинули на долю закону про наклеп
Фото: truth.in.ua

Представник Президента у Верховній Раді, народний депутат Юрій Мірошниченко запевнив, що законопроект про наклеп знімуть із розгляду.

Таку думку він озвучив в ефірі 5 каналу.

"Автор Журавський підготував подання про зняття його з розгляду. Є така процедура, яка передбачає розгляд відповідної постанови в комітеті з питань депутатської етики та регламенту, і після цього можна вже ставити її на голосування", - уточнив він.

"Якщо не ухвалять постанови про скасування, тобто два тижні з моменту прийняття на подачу поправок і потім голосування в другому читанні", - зазначив депутат.

"Я сказав про процедуру. Щодо голосування, то воно, безумовно, буде. З якими наслідками? Я думаю, що залежить багато в чому не тільки від депутатів, а й від позиції суб'єктів громадянського суспільства та суспільства загалом", - заявив Мірошниченко.

Я підтримую Віталія Журавського в тому, що він відкликав законопроект, хоч і вважаю, що відповідальність за наклеп повинна бути обов\'язково. Але не кримінальна. Напевно, було помилкою внести цей законопроект саме зараз, напередодні виборів.

— Сергій Ківалов, ПР

При цьому на уточнювальне запитання, чи відкличуть цей законопроект до виборів 28 жовтня, представник Президента зазначив: "Сподіваюся, що так".

Своєю чергою депутат від НУ-НС Юрій Стець, голова парламентського комітету зі свободи слова, наголосив, що профільний комітет не розглядатиме цього законопроекту. "Оскільки пан Литвин, голова Верховної Ради, розписав цей законопроект на розгляд у семи комітетах, але забув розписати на профільний комітет зі свободи слова та інформації. Такий дивний збіг", - заявив він.

Нагадаємо, 18 вересня Верховна Рада ухвалила в першому читанні закон "Про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України щодо посилення відповідальності за посягання на честь, гідність і ділову репутацію осіб". Законопроектом пропонується ввести в КК статтю "Наклеп", санкції якої передбачають фінансову відповідальність, а також позбавлення (до 3 років) і обмеження (до 5 років) свободи.

25 вересня в Інтернеті почалася масштабна акція проти цього закону. Цього самого дня Журавський заявив, що вирішив відкликати свій закон про наклеп.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram