ГоловнаПолітика

​Їх ганяли за Батьківщину (Оновлено)

LB.ua підрахувала, скільки екс-чиновників отримали терміни за нової влади.

У понеділок, 24 вересня, екс-голова Держфінпослуг Василь Волга долучився до чималої кількості екс-чиновників, яких засудили впродовж останніх двох років - із моменту приходу нинішньої влади.

Нагадаємо, Волга отримав 5 років позбавлення волі, хоча дуже розраховував на виправдувальний вирок.

Усього з 2010-го в Україні на "лаві підсудних" побували понад два десятки чиновників вищого ешелону. У підсумку четверо з них отримали тюремні терміни.

Дев'ять осіб після тривалого перебування в СІЗО вийшли на волю: амністовані або засуджені умовно.

Ще шість устигли покинути країну, щоб не долучитися до першої групи.

У неї, нагадаємо, входять екс-прем'єр-міністр Юлія Тимошенко, екс-міністр МВС Юрій Луценко (його терміни не сумуються. Перший, жорсткіший, "поглинув" другий), екс-міністр екології Богдан Преснер (засуджений до дев'яти років), згаданий екс-голова Держфінпослуг Василь Волга (наразі Волга ще в СІЗО - має намір оскаржити вирок в апеляції).

Дев'ятьом колишнім соратникам Тимошенко вдалося вийти на свободу - за різних обставин. Переважно ЗМІ вказують на те, що чиновники або їхні представники змогли якось домовитися з діючою владою.

Зокрема, наприклад, екс-голова Держмитниці Анатолій Макаренко, екс-заступник начальника енергетичної регіональної митниці Тарас Шепітько й екс-заступник голови "Нафтогазу" Ігор Діденко, які проходять у так званій "справі "РосУкрЕнерго", були першими "в'язнями" нинішньої влади. У місця не такі віддалені їх не спровадили, втім - до моменту виходу на волю - кожен провів у СІЗО понад рік.

Кримінальну справу закрито і проти екс-губернатора Дніпропетровської області Віктора Бондаря, обвинуваченого в заподіянні збитків державі в розмірі 5,5 млн грн. Довго він перебував на підписці про невиїзд. 2011-го через відсутність складу злочину справу закрили, проте в публічній площині - за ініціативою самого Бондаря - цієї інформації не афішували. Зараз Бондар перебуває на території України і балотується до ВР в одномандатному 191 окрузі.

Вийти на волю вдалося й екс-спікерові Криму Анатолію Гриценкові, справу якого останньої миті перекваліфікували з "незаконного припинення права власності військовим радгоспом на землі на території АРК Крим" на легшу - "халатність". Гриценко, до речі, єдиний (!) у нашому списку представник Партії регіонів.

Тим часом кілька чиновників-фігурантів кримінальних справ, спостерігаючи за невтішною долею своїх соратників, поспіхом покинули Україну.

Серед них - екс-міністр економіки Богдан Данилишин, який отримав притулок у Чехії, чоловік Юлії Тимошенко Олександр, який оселився там само. Також Михайло Поживанов, який успішно отримав дозвіл на проживання в Австрії; екс-губернатор Харківської області Арсен Аваков, який перебуває в Італії; екс-голова Держказначейства Тетяна Слюз (місце перебування невідоме); і колишня соратниця екс-мера Києва Леоніда Черновецького Марина Погибко. За деякими відомостями, останній удалося отримати політичний притулок у Великобританії, хоча сама вона політиком ніколи не була - лише очолювала Управління економіки КМДА.

А доля ще шести людей повинна вирішитися найближчим часом. Двоє з них - колишній тимчасовий адміністратор "Родовід Банку" Сергій Щербина й екс-голова Держказначейства Тетяна Грицун - уже два роки перебувають у СІЗО. Динаміки в розслідуванні їхніх справ не спостерігається.

Екс-губернатор Дніпропетровської області Віктор Бондар, обвинувачений у заподіянні збитків державі в розмірі 5,5 млн грн, перебуває на підписці про невиїзд. Справу проти нього було порушено в грудні 2010 року.

Трохи раніше, у вересні того самого року, СБУ заявила про затримання в Росії екс-бухгалтера "Нафтогазу" Марії Кушнір. Тоді повідомляли, що найближчим часом її екстрадують в Україну. Проте досі фігурантка у справі про розкрадання газу РУЕ так і перебуває на території Російської Федерації. Імовірно, у Волгоградському СІЗО.

Не вдалося уникнути порушення кримінальної справи одному із соратників спікера Володимира Литвина - екс-голові Шевченківської райадміністрації Києва Віктору Пилипишину. У квітні 2011 року йому інкримінували "перевищення влади і службових повноважень, що заподіяло збитків на більш ніж 15 мільйонів гривень". Його заарештували просто в лікарні, де він перебував під охороною УБОЗу. Однак пізніше випустили під підписку про невиїзд. Сьогодні Пилипишин є кандидатом у депутати Верховної Ради в мажоритарному окрузі №223 у Києві. Справу проти нього так і не закрито. Його суперником в окрузі від Партії регіонів є немедійний і мало відомий Ігор Куташов.

Екс-голову Державної служби зайнятості Володимира Галицького заарештували за підозрою в систематичному вимаганні й отриманні хабарів у листопаді 2011 року. А вже у квітні нинішнього року заступник генпрокурора Євген Блажівський заявив про можливе порушення другої кримінальної справи проти екс-голови служби зайнятості. Нагадаємо, за кілька місяців до арешту Галицького його донька Маргарита Смілянська-Галицька спровокувала гучну ДТП в Монако: не впоравшись із керуванням, вона у своєму "Бентлі" врізалася в чотири автомобілі: Aston Martin, Mercedes, Ferrari і Porsche. Поки Галицький уже майже рік перебуває в СІЗО, СБУ перевіряє інформацію про нерухомість, якою володіє його родина, зокрема в Монако та Росії.

Останнім у список "топ-ув'язнених" у липні цього року потрапив відомий бізнесмен, соратник (і, за деякими даними, спонсор) Богдана Данилишина, діловий партнер Олександра Тимошенка Василь Данилів. Його звинуватили в організації замаху на екс-віце-президента банку "Родовід" Сергія Дядечка. Наразі Данилів перебуває в СІЗО Кривого Рогу.

Варто зазначити, що хвиля арештів торкнулася не тільки представників чи прихильників попередньої влади. На лаву підсудних потрапили кілька десятків мерів міст, їхніх заступників, голів рай- і сільрад.

Зокрема, тільки у вересні 2010 року заарештували відразу трьох мерів - Кам'янця-Подільського, Новомосковська та Немирова - Анатолія Нестерука, Віктора Литвищенка і Віктора Качура. У переддень місцевих виборів 2010 року хвиля арештів прокотилася Кримом. Там прокуратура затримала мерів і кандидатів у мери багатьох селищ південного узбережжя: Алупки - Андрія Харитонова, Алушти - Володимира Щербину, Лівадії - Анатолія Мамикіна і Гурзуфа - Віктора Гамаля.

Таким чином, список засуджених чиновників в Україні, що складається з 20 (!) людей, насправді незчисленний.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram