ГоловнаПолітика

Україна не належить до пріоритетів США, - дипломат

Сенатори схвалили заклик припинити всі контакти між НАТО й Україною.

Україна не належить до пріоритетів США, - дипломат
Олег Шамшур

Україна не належить до пріоритетів США, яких цікавлять суто прагматичні питання.

Про це заявив колишній надзвичайний і повноважний посол України в США Олег Шамшур.

"Україна, на жаль, не належить до пріоритетів США, і навряд це зміниться після виборів", - сказав Шамшур.

"Якоїсь корекції курсу я, чесно кажучи, не бачу, хоча очевидно, що всі нині дуже уважно дивитимуться, як пройдуть вибори в Україні. А загалом США у відносинах з Україною, як і з більшістю інших країн, цікавлять, окрім загальних міркувань, суто прагматичні питання. Скажімо, енергетика, яка цікава для обох країн. Давайте дочекаємося, поки пройдуть вибори і там, і там..." - зазначив він.

Нагадаємо, сенат Конгресу США пригрозив владі України санкціями за ув'язнення колишнього прем'єр-міністра країни Юлії Тимошенко.

У схваленій сенаторами резолюції наголошено, що судовий процес над екс-прем'єром був "політично вмотивованим", і її слід негайно звільнити, оскільки "потребує медичного лікування".

У резолюції, розробленій з ініціативи сенатора-республіканця Джеймса Інхофа, міститься заклик до Держдепартаменту США відкликати американського посла в Києві та призупинити там роботу посольства доти, доки Тимошенко не вийде на свободу.

Автори документа вважають, що адміністрація США повинна ввести санкції проти українських посадових осіб, які причетні до судового переслідування Тимошенко. Згідно з резолюцією, Президентові Віктору Януковичу та низці високопоставлених чиновників країни повинні заборонити в'їзд до США.

Крім того, сенатори схвалили заклик припинити всі контакти між НАТО й Україною доти, доки не буде виконано викладені вище вимоги.

Резолюція, проте, носить лише рекомендаційний характер і не має обов'язкової сили для адміністрації. По суті, документ став відображенням точки зору американських законодавців, навряд його затвердять до виконання Білим домом і Держдепартаментом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram