ГоловнаПолітика

Freedom House: влада України маніпулює дискусіями в Інтернеті

Україна здобула найкращі оцінки за свободу Інтернету й мережеві ЗМІ серед пострадянських країн.

Freedom House: влада України маніпулює дискусіями в Інтернеті

Україна увійшла до групи країн, у яких близькі до влади проплачені коментатори маніпулюють дискусіями в Інтернеті і скеровують їх у потрібне річище.

Про це йдеться в останньому звіті Freedom House "Свобода мережі 2012. Світова оцінка інтернет- і цифрових медіа".

У звіті визначено, наскільки активно влада тієї чи іншої країни використовує певний набір тактик для того, щоб керувати вільним потоком інформації в Інтернеті, пише Тиждень.ua

Передусім йдеться про блокування і фільтрацію інформації.

До таких тактик належать також ухвалення розпливчастих законів, які забороняють певні типи контенту, активні маніпуляції, фізичні атаки проти блогерів та інших користувачів Інтернету, політично мотивоване стеження. Згідно з результатами і рівнем використання цих тактик, країни поділили на три групи: вільні, частково вільні і невільні.

Дослідження охопило 47 країн світу.

Україна разом з Грузією, Аргентиною, Італією, Угорщиною, Німеччиною і США увійшла до групи вільних країн. Найвільнішими від цензури і втручання влади у функціонування онлайнових ЗМІ визнано Естонію.

Частково вільними Freedom House визнав Казахстан, Росію, Індію, Азербайджан, а невільними - Білорусь, Узбекистан, Іран, Кубу, Китай, В'єтнам.

При цьому найбільше зростання рівня свободи порівняно з минулим роком зауважено в Тунісі, Грузії та Бірмі. Найбільше рівень відкритості Інтернету за рік упав у Бахрейні, Пакистані, Ефіопії та Єгипті.

І хоча Україна отримала найкращі оцінки за свободу Інтернету й інтернет-ЗМІ серед пострадянських країн, вона одночасно (разом з Білоруссю, Бахрейном, Китаєм, Кубою, Єгиптом, Росією, Сирією, Саудівською Аравією і Венесуелою) увійшла до групи країн, де наближені до уряду проплачені коментатори маніпулюють дискусіями в Інтернеті і скеровують їх у потрібне річище.

Організація також визначила кілька країн, які зараз є особливо схильними до погіршення ситуації протягом найближчих 12 місяців. До групи цих країн увійшли Азербайджан, Лівія, Малайзія, Пакистан, Руанда, Росія і Шрі-Ланка.

Нагадаємо, раніше організація у своєму звіті заявила, що головними проблемами в Україні залишаються передвиборне переслідування опозиції, корупція і контроль влади над мас-медіа.

Також нагадаємо, 18 вересня Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект, що посилює відповідальність за поширення неправдивої інформації.

Законопроект викликав широкий резонанс і в українському суспільстві, і за кордоном.

Зокрема, міжнародна організація "Репортери без кордонів" закликає Верховну Раду відхилити законопроект про наклеп як "репресивний, каральний і контрпродуктивний". Також омбудсмен Валерія Лутковська вважає, що норми законопроекту про наклеп суперечать Конституції України і міжнародним актам.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram