ГоловнаПолітика
Спецтема
Закон о клевете

Герман: Президент не підпише закон про наклеп

За словами Герман, друге читання цього закону принципово змінить його ідеологію.

Герман: Президент не підпише закон про наклеп
Фото: Макс Левин

Радник Президента Ганна Герман вважає, що Віктор Янукович не підпише закон про посилення відповідальності за посягання на честь, гідність та ділову репутацію людини (закон про наклеп).

"Я думаю, що друге читання цього закону принципово змінить його ідеологію. Якщо ми і отримаємо якийсь такий закон, то він буде значно більш лояльний і значно більш пристосований до нинішньої української ситуації", - заявила Ганна Герман в інтерв'ю виданню "Главком".

"До того, як ми створимо незалежні українські суди, я не думаю, що цей закон у нинішньому вигляді має право на існування. Більш того, я вірю, що в такому стані, в якому він існує сьогодні, Президент ніколи не погодиться поставити під ним свій підпис", - підкреслила Герман.

Також Герман зазначила, що працювати над цією проблемою потрібно, тому що "стандарти журналістики в Україні все-таки треба покращувати".

"Ми повинні говорити про засилля в наших ЗМІ джинси і замовних брудних матеріалів - причому розміщуються вони як з однієї, так і з іншої або третьої сторони. Я сама дуже постраждала від цього: наприклад, коли я була в опозиції, я подала в суд на газету БЮТ "Вечерние вести", яка облила мене брудом. Я виграла всі суди, але журналіст і газета так і не вибачилися переді мною, вони не спростували поширені ними завідомо неправдиві відомості, що стосуються моєї особи", - нагадала радник Президента.

За наклеп на три роки треба саджати не журналістів, а вищих державних чиновників.

— Микола Томенко, Віце-спікер

Нагадаємо, 18 вересня парламент ухвалив у першому читанні законопроект, що передбачає введення кримінального покарання за наклеп, у тому числі у вигляді обмеження волі на строк до трьох років.

Спікер Литвин відкидає ймовірність ухвалення парламентом у цілому законопроекту №11013, який передбачає введення кримінальної відповідальності за наклеп.

У свою чергу уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська заявила, що вважає цей законопроект неконституційним і таким, що суперечить міжнародним зобов'язанням України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram