ГоловнаПолітика

Захист Луценка через суд вимагатиме конфіденційних зустрічей з ним

Адвокати наполягають, що права засудженого порушуються.

Захист Луценка через суд вимагатиме конфіденційних зустрічей з ним
Фото: ukrgazeta.com

Захист колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка має намір оскаржити в суді позбавлення екс-міністра права на конфіденційні зустрічі з адвокатом в Менській виправній колонії.

Про це на прес-конференції повідомив адвокат Луценка Олексій Баганець.

"Я вважаю, що таку практику, яка задіяна в Менській виправній колонії, потрібно оскаржити в суді. Бо надання таких побачень у таких умовах є порушенням права засудженого на надання йому правової допомоги", - сказав він.

За словами адвоката, під час візиту в колонію він особисто переконався, що умови, в яких відбувалися побачення дружини Луценка Ірини та адвоката Ігоря Фоміна з екс-міністром, не відповідають вимогам до організації короткочасних побачень засудженого з захисниками, передбаченим Кримінально-виконавчим кодексом та міжнародним законодавством.

"Приміщення, де надаються тимчасові побачення, нещодавно обладнано. Видно, що чекали, що приїде Луценко, щоб йому забезпечити короткочасні побачення. Але в таких умовах, як це встановила сама установа - тобто це скляні кабіни - ти бачиш людину, але спілкування тільки через переговорний пристрій, причому всі розмови між засудженим та особою, яка прийшла на побачення, документуються молодшим інспектором охорони", - сказав адвокат.

Баганець повідомив, що він написав на ім'я колонії адвокатський запит, в якому просить пояснити, на підставі яких документів побачення організовувалися саме в такому порядку і за чиєю вказівкою, а також притягнути до відповідальності всіх винуватих у порушенні конфіденційності зустрічей Луценка.

Як відомо, 10 вересня Державна пенітенціарна служба заявила, що конфідеційність зустрічей, які проходять у кімнатах для короткострокових побачень, не порушується.

18 вересня уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська почала перевірку подання дружини Луценка Ірини про порушення права чоловіка на конфіденційність особистих зустрічей із захистом в Менській колонії.

Нагадаємо, 27 лютого 2012 року Печерський райсуд Києва визнав Луценка винуватим у скоєнні низки посадових злочинів і засудив його до 4 років позбавлення волі. Крім того, 17 серпня Печерський районний суд Києва визнав Луценка винуватим у недбалості при продовженні оперативно-розшукових заходів щодо водія Давиденка і засудив до 2 років обмеження волі. 31 серпня Юрія Луценка етапували в Менську колонію в Чернігівській області для відбування покарання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram