ГоловнаПолітика
Спецтема
Парламентские выборы

У ПР запевняють, що камери на дільницях працюватимуть до підписання протоколу

Забарський пояснив, як відбуватиметься процес зйомки.

У ПР запевняють, що камери на дільницях працюватимуть до підписання протоколу
Фото: Макс Левин

"Регіонал" Владислав Забарський запевняє, що відеозапис на парламентських виборах працюватиме з початку голосування і "до моменту остаточного підписання протоколу".

Про це він повідомив під час зустрічі з членами передвиборної місії спостереження за парламентськими виборами в Україні Спеціального комітету ПАРЄ, повідомили в прес-службі ПР.

Зважаючи на висновки головного науково-експертного управління апарату парламенту, який буквально розгромив цей законопроект, відеофіксація буде ще й даремною. Але не наша справа - давати оцінки. Будемо виконувати.

— Андрій Магера, замголови Центрвиборчкому

"Прийнятий закон, яким введено систему відеоспостереження, передбачає, що це система, яка складається з декількох складових. Це безпосередньо програмно-апаратний комплекс, який буде складатися з мінімум двох веб-камер і спеціального ноутбука, які буде встановлено на ділянках і які виконуватимуть декілька функцій: безпосередньо спостереження, фіксацію, трансляцію цієї інформації на спеціальний сервер у центральній виборчій комісії, а також зберігання цієї інформації в ЦВК", - зазначив народний депутат.

Забарський пояснив, що веб-камери на виборчих дільницях будуть обов'язково працювати на фіксацію, тобто на запис, уже перед початком підготовчого засідання виборчих комісій, до початку голосування, і до закінчення підрахунку голосів і заповнення протоколів, у тому числі, і з позначкою уточнені.

"Дійсно, в законі передбачено, що після закінчення часу голосування відключається трансляція на веб-сайти. Але при цьому систему запису під час підрахунку голосів не вимикають, вона продовжує фіксувати все і передавати це в Центральну виборчу комісію", - уточнив він.

Нагадаємо, народні депутати більшістю підтримали законопроект, який передбачає відеоспостереження під час парламентських виборів у жовтні цього року. На закупівлю та встановлення відеокамер виділили з держбюджету майже мільярд гривень. Окрім того, переможцем конкурсу став єдиний учасник - російська компанія, яка займалася відеофіксацією на виборах президента Росії в березні 2012 року.

Зазначимо також, народний депутат від фракції БЮТ Юрій Одарченко заявляє, що жоден з українських інтернет-провайдерів не зможе забезпечити передачу інформації відеофіксації після проведення виборів до Центральної виборчої комісії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram