ГоловнаПолітика
Спецтема
Парламентские выборы

Спостерігачі занепокоєні "міграцією" виборців

Низка мажоритарників використовує "сліпу пляму" закону про вибори.

Спостерігачі занепокоєні "міграцією" виборців
Фото: Макс Левин

Міжнародна організація зі спостереження за виборами CIS-EMO стурбована масовою зміною виборцями свого місця голосування.

Про це повідомляє прес-служба організації.

"Ми висловлюємо побоювання, що це може бути пов'язано з можливою підготовкою фальсифікацій у мажоритарних округах. Стурбованість викликає і той факт, що контролювати цю ситуацію фактично нікому. Ні ЦВК, ані Генпрокуратура не мають необхідних повноважень. ЦВК може формально зафіксувати порушення і звернутися до Генеральної прокуратури, але і вона, своєю чергою, не має повноважень перевірити підозрілі передвиборні переміщення громадян", - зазначив директор CIS-EMO Олексій Кочетков.

Як зазначають експерти CIS-EMO, навіть перевіривши і встановивши значне число сумнівних заяв до дільничних виборчих комісій про голосування на цій ділянці, складно встановити, на користь якого саме з кандидатів-мажоритарників таку "міграцію" здійснюють. Таким чином, ідеться про "сліпі плями" в законі про вибори, якими і намагаються скористатися недобросовісні кандидати в народні депутати.

Нагадаємо, формально виборець має право виконати свій громадянський обов'язок не за місцем прописки, але за місцем свого фактичного місця перебування в день виборів 28 жовтня. Для цього він лише повинен звернутися до дільничної комісії з проханням проголосувати за місцем перебування. Однак цієї осені сезонна "міграція" виборців стала масовим явищем: згідно з даними з відкритих джерел, зокрема Держреєстру, йдеться про Київ і Київську область, Одесу, Житомирську та Черкаську області.

Варто зазначити, що 13 вересня ЦВК затвердила новий Порядок тимчасової зміни місця голосування виборця. Так, якщо раніше виборець міг прийти у відділення Державного реєстру виборців із заявою про зміну місця голосування, то тепер цю процедуру ускладнили.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram