ГоловнаПолітика

Янукович і Коморовський відкрили меморіал у Биківні

Президент України засудив радянський тоталітаризм.

Янукович і Коморовський відкрили меморіал у Биківні

Президенти України і Польщі Віктор Янукович і Броніслав Коморовський взяли участь у церемонії відкриття Меморіалу жертвам тоталітаризму на території заповідника "Биківнянські могили"

Виступаючи на церемонії, Янукович зазначив, що менше за рік тому вони разом з польським колегою заклали камінь майбутнього меморіалу.

"І ось ми разом відкриваємо цей меморіал. Він виріс на місці, де поховані десятки тисяч людей, які були закатовані радянськими репресивними органами", - сказав Янукович.

Він підкреслив, що мільйони українців були розстріляні в Биківнянському лісі без суду і слідства.

"Репресії, розстріли без суду і слідства, депортація - таку трагічну спадщину залишив нам страшний тоталітарний режим", - сказав Янукович.

Президент нагадав, що крім українців у Биківні були розстріляні та поховані представники інших народів, в тому числі поляки, маючи на увазі так званий катинський злочин.

Янукович висловив переконання, що сьогоднішня скорботна подія увійде в історію українсько-польських взаємин, як момент солідарності двох народів, що постраждали від сталінізму.

У свою чергу Коморовський підкреслив, що польська сторона довго чекала цей момент і вірила, що, врешті-решт, пам'ять про загиблих буде відновлена. За словами Коморовського, цей меморіал свідчить, що польський народ пам'ятає і ніколи не забуде про жертви комуністичного режиму.

Нагадаємо, 26 листопада 2011 року Янукович і Коморовський взяли участь у закладенні каменя під будівництво Меморіалу пам'яті жертв тоталітаризму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram