ГоловнаПолітика

У Раді Європи звинуватили Україну у приховуванні даних про прокуратуру

Наша держава входить до п'ятірки лідерів за кількістю прокурорів на душу населення.

У Раді Європи звинуватили Україну у приховуванні даних про прокуратуру
Фото: mirsudrf.ru

Підструктура Ради Європи - Європейська комісія з ефективності судочинства заявила, що Київ надає менше за всіх інших 46 країн-учасниць РЄ інформації про те, як працюють суди і прокуратура.

Комісія напередодні оприлюднила свій дворічний звіт. За оцінками голови робочої групи комісії, французького юриста Жана-Поля Жана, Україна є найгіршим учнем у класі.

"Україна гірше співпрацює з нашим Комітетом порівняно з усіма державами, - пояснив для "Тиждень.ua" Жан-Поль Жан. - Це - абсолютний факт. Ми не маємо достатньо інформації і не можемо ефективно оцінити її судову систему".

Керівники підструктури Ради Європи не сказали, чи бойкотує Київ співпрацю з нею. "Ми не можемо коментувати мотивації української влади, але змушені констатувати: Україна - єдина держава, яка з нами майже не спілкується, і вона одна така у всій Раді Європи".

Однак навіть ті скупі дані, які Київ передав на розгляд Європейської комісії з ефективності правосуддя, дозволили зробити декілька висновків. Зокрема, наша держава входить у п'ятірку лідерів за кількістю прокурорів на душу населення. Українські прокурори, порівняно з середньою зарплатою в країні, мають один із найвищих коефіцієнтів.

За оцінками Ради Європи, українські прокуратури мають значно більше повноважень, аніж аналогічні структури в сусідніх державах. Незважаючи на цю концентрацію матеріального та людського ресурсу, до справжньої незалежності судочинства України далеко.

Нагадаємо

, сьогодні Президент Віктор Янукович підписав закон, яким позбавлено прокурорів низки повноважень із нагляду за дотриманням законів в економічній сфері.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram