ГоловнаПолітика

Українським миротворцям дозволили виконувати бойові завдання

Верховна Рада розширила умови участі України в міжнародних операціях.

Українським миротворцям дозволили виконувати бойові завдання

Контингент Збройних сил України може брати участь у міжнародних операціях у складі багатонаціональних військових формувань високої готовності до виконання бойових завдань.

Відповідні зміни до законів про участь Збройних сил України в міжнародних операціях із підтримання миру та безпеки підтримала Верховна Рада на засіданні 18 вересня.

Як наголошено в пояснювальній записці до документа, встановлено, що Україна бере участь у міжнародних миротворчих операціях у складі багатонаціональних військових формувань високої готовності шляхом здійснення оперативного чергування, своєчасного направлення національного контингенту та персоналу в розпорядження органів, які визначаються рішеннями про проведення таких операцій.

Зміни та доповнення до законів України замінюють поняття "миротворчі операції" на "міжнародні операції з підтримання миру та безпеки". Формулювання включає виконання не тільки миротворчих завдань, але і бойових завдань. Також розширюються умови участі України в міжнародних операціях - в організації з безпеки та співпраці в Європі чи інших міжнародних організацій, які несуть відповідальність у сфері підтримання міжнародного миру і безпеки згідно з положеннями глави VIII Статуту ООН (у тому числі НАТО, ЄС тощо).

Закон буде здійснюватися в межах щорічних бюджетних призначень, виділених Міноборони, підготовчі, тренувальні й організаційні заходи - за рахунок поточних витрат Міноборони на утримання і підготовку Збройних сил України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram