ГоловнаПолітика
Спецтема
Закон о клевете

Лутковська попросила парламент почекати з законом про наклеп

Омбудсмен нагадала про юридичні нюанси документа.

Лутковська попросила парламент почекати з законом про наклеп
Фото: obozrevatel.com

Ухвалення закону про наклеп може призвести до суттєвого обмеження свободи слова та може мати стримуючий ефект у діяльності ЗМІ.

Таку думку висловила омбудсмен Валерія Лутковська у відкритому листі до керівництва парламенту.

Вона нагадала, що 2 серпня 2012 року оприлюднила висновок про недоцільність ухвалення законопроекту про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів щодо посилення відповідальності за посягання на честь, гідність та ділову репутацію людини.

Лутковська уточнила, що деякі положення проекту закону не відповідали міжнародним зобов'язанням, які Україна взяла на себе в питаннях дотримання прав людини.

Будь-який дурень від влади, коли захоче покарати журналіста, піде в суд, дасть грошей судді, і на цьому для журналіста все закінчиться! При цьому всі інші журналісти зайвий раз не чіпатимуть цих покидьків від влади зі страху сісти у в\'язницю.

— Юрій Стець, глава парламентського комітету з питань свободи слова та інформації

У цьому висновку, зокрема, було зазначено, що з 2001 року кримінальне законодавство України не передбачає відповідальності за наклеп і образу, і ще 2001 року український законодавець вирішив декриміналізувати дифамацію, тим самим виконавши зобов'язання, взяті на себе Україною при вступі до Ради Європи.

Запропоновані законопроектом санкції, на думку уповноваженого, "є надмірними, що може призвести до суттєвого обмеження свободи слова та може мати стримуючий ефект у діяльності ЗМІ", повідомляє її прес-служба.

Нагадаємо, сьогодні ВР ухвалила в першому читанні проект закону про введення кримінальної відповідальності за образу та наклеп.

За законопроект №11013 проголосували 244 із 344 народних депутатів. Також додамо, що законопроект було внесено до парламенту депутатом від фракції Партії регіонів Віталієм Журавським.

Після цього міжнародна організація "Репортери без кордонів" закликала депутатів відхилити законопроект Журавського, а генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд висловив стурбованість його можливим ухваленням.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram