ГоловнаПолітика
Спецтема
Парламентские выборы

Спостерігачі від США вимагають припинити тиск на опозицію

"На цих виборах багато поставлено на карту", - співголова делегації.

Спостерігачі від США вимагають припинити тиск на опозицію
Фото: Макс Левин

Спостерігачі від Національного демократичного інституту США на парламентських виборах в Україні рекомендують відмовитися від адмінресурсу, надати всім кандидатам у депутати рівний доступ до засобів масової інформації, припинити тиск на опозицію та незалежні ЗМІ.

Ці поради вони оприлюднили сьогодні в Києві та передали їх в органи державної влади, ЦВК та учасникам виборчого процесу в Україні, повідомила співголова американської делегації, екс-губернатор штату Нью-Джерсі Крістін Тодд-Вітменн.

Делегація з США зустрічалася з представниками політичних партій, кандидатами в народні депутати по мажоритарних округах, незалежними експертами і владою в Києві, Дніпропетровську та Львові.

Тодд-Вітменн спілкувалася з експертами Адміністрації Президента України. Всупереч їхнім запевненням про чесність жовтневих виборів, ув'язнення лідерів опозиції і тиск на незалежні ЗМІ свідчать про зворотне, вважає Тодд-Вітменн.

Американські спостерігачі зафіксували факти використання владою адмінресурсу та недопущення опозиційних кандидатів до ЗМІ, зазначає вона.

"На цих виборах багато поставлено на карту: наприклад, повернення довіри українців до політичних інститутів і довіри до України її західних партнерів. Якщо самі українці визнають результати цих виборів як такі, що відображають їх волю, у міжнародного співтовариства не буде питань про легітимність нового парламенту й уряду, - зазначила Тодд-Вітменн. - Це зміцнило б позиції України як держави, яка 2013 року бере головування в ОБСЄ, і повернуло б до цієї держави повагу європейської спільноти".

Нагадаємо, всього Центрвиборчком зареєстрував на парламентських виборах 464 закордонні спостерігачі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram