ГоловнаПолітика

Фюле засумнівався в здатності Януковича почути Європу

На думку Брюсселя, спілкування представників Києва з європейськими чиновниками нагадує не діалог, а обмін монологами.

Фюле засумнівався в здатності Януковича почути Європу
Фото: www.dw.de

Єврокомісар з питань розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюле розповів, що на зустрічі з Президентом Віктором Януковичем намагався змусити його почути аргументи Європи, але не впевнений, що йому це вдалося.

Про це він сказав в інтерв'ю виданню "Коммерсант-Украина".

Фюле запитали, чи почув Янукович позицію Європи.

"Знаєте, це одне з цікавих завдань, які стоять перед нами - навчитися спілкуватися один з одним, і при цьому ще й розуміти один одного, - відповів він. - Наразі нам часто доводиться говорити у формі монологу. І якщо навіть вдається перейти до діалогу і вийти з кімнати переговорів з думкою, що ти нарешті відчув взаєморозуміння з українською стороною, через деякий час наздоганяє розчарування. Бо розумієш, що домовленості не працюють.З цією проблемою нам потрібно впоратися!".

Говорячи про підсумки зустрічі, єврокомісар висловив надію, що певне розуміння цього разу було.

"Наприклад, щодо того, що майбутні вибори повинні бути чесними і вільними. Ми особливо підкреслили важливість свободи слова. Здається, є розуміння, що зараз неприпустима пауза в наших відносинах, в реалізації можливостей. З часом ми побачимо, чи краще Президент Янукович зрозумів важливість дотримання європейських цінностей", - розповів Фюле.

Він додав, що в під час бесіди Янукович згадав про якісь додаткові умови, які ЄС нібито висуває для підписання угоди про асоціацію.

"Мені довелося пояснити йому, що ніяких додаткових питань у нас не з'явилося. А те, про що йде мова, дотримання європейських цінностей, турбувало нас з самого початку переговорів між Україною та ЄС, і ми це щоразу підкреслювали", - заявив єврокомісар.

Нагадаємо, рік тому Янукович також зустрічався з Фюле. Тоді зустріч запам'яталася обіцянкою Президента вирішити "проблему Тимошенко", яка так і залишилося невиконаною.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram