ГоловнаПолітика

Мовна проблема в Україні зійде нанівець, - експерт

На думку опитаних Інститутом Горшеніна дітей, дружба і взаєморозуміння від мови не залежать.

Мовна проблема в Україні зійде нанівець, - експерт
Фото: Макс Левин

Результати опитування, зокрема аналіз відкритого запитання про те, чи існує в Україні, на думку дітей, мовний конфлікт, вселяють надію і дають деякі підстави говорити, що мовна проблема в тому вигляді, в якому існує в Україні нині, поступово зійде нанівець. Таку думку висловила експерт Інституту Горшеніна Марина Ткаченко, коментуючи результати дослідження "Ми - українці!", яке провів Інститут у МДЦ "Артек" серед школярів усіх регіонів.

"Але не тому, що абсолютно запанує українська або російська, а тому, що юні респонденти масово демонструють відсутність внутрішніх протиріч, двомовність, або в разі свідомого вибору однієї з мов підкреслено толерантне ставлення до тих, хто говорить іншою. Російськомовні діти однозначно заявляють про те, що державною мовою в Україні має бути українська. Україномовні діти зазначають, що прихильники української мови часто займають невиправдано жорстку позицію стосовно російськомовних співгромадян. І всі в один голос стверджують, що дружба та взаєморозуміння від мови не залежать. Процитую тут два висловлювання зі збереженням мови оригіналу: "Яка різниця, якою мовою людина говорить, якщо тобі з нею цікаво?" і "Не має значення, яка мова. Головне, аби слова йшли від серця", - зазначила експерт Інституту Горшеніна.

Марина Ткаченко також вважає, що "спроби подальшої політизації "мовного питання", штучне утримування його в політичному порядку денному є прямим злочином проти покоління, яке представляють наші респонденти - ті, кому нині від семи до сімнадцяти років".

Як відомо, згідно з дослідженнями Інституту Горшеніна, в колі сім'ї 37,2% школярів розмовляють здебільшого російською мовою, тоді як 34,4% - українською. При цьому більше чверті дітей (27,8%) розмовляють як українською, так і російською мовами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram