ГоловнаПолітика

Український посол в Чехії заперечує погіршення відносин між двома країнами

Надання притулку соратникам Юлії Тимошенко не позначилося на двосторонніх відносинах, запевняє він.

Український посол в Чехії заперечує погіршення відносин між двома країнами
Фото: ufahakim.narod2.ru

Посол України в Чехії Іван Грицак заперечує серйозні проблеми у відносинах двох країн через те, що Чехія надала притулок соратникам колишнього прем'єра Юлії Тимошенко, а Україна раніше вигнала чеських військових аташе за підозрою в шпигунстві.

Про це він сказав в інтерв'ю радіо "Свобода".

"Такі випадки бувають у двосторонніх відносинах будь-яких країн. Якби вони радикально вплинули на двосторонні відносини, це було б нецивілізовано", - сказав Грицак.

За словами посла, надзвичайних ускладнень у двосторонніх відносинах за останні три роки, коли він представляє Україну в Чехії, не було.

Зокрема дипломат зазначив, що двосторонній діалог продовжується. "1 жовтня у Празі в засіданні змішаної українсько-чеської урядової комісії має взяти участь міністр надзвичайних ситуацій України Віктор Балога, а в листопаді до Києва має приїхати чеський прем'єр-міністр Петр Нечас", - зазначив посол.

Водночас, за даними Грицака, в Україну навряд чи приїде до кінця цього року президент Чехії Вацлав Клаус. Його повноваження закінчуються на початку 2013 року.

Коментуючи становище українських заробітчан у Чехії, Грицак зауважив, що вони часто страждають від трудової експлуатації, але рідко звертаються за допомогою в посольство.

"Чому він не звертається? Тому що йому "клієнт" (організатор працевлаштування в Чехії) зробив паспорт, зробив візу, він його сюди привіз, він йому дав роботу, він йому тут дав місце, де той проживає, і є тут люди, на жаль, які тут відпрацювали 20 років, але не знають, що тут є Празький град, що тут є Карлів міст тощо. Він знає, як "рабиня Ізаура", де об'єкт, на якому він працює, і місце, де він може купити собі поїсти", - зауважив український дипломат.

За оцінками Посольства України в Празі, зараз у Чехії живуть близько 200 тисяч українських громадян та вихідців з України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram