ГоловнаПолітика

Табачник вважає досягненням відхід від політики виховання патріотизму

Міністр розкритикував попередню владу за те, що змушувала українців любити державу.

Табачник вважає досягненням відхід від політики виховання патріотизму
Фото: www.investgazeta.net

Міністр освіти Дмитро Табачник вважає, що гуманітарна політика нової влади дозволила вирішити низку проблем, пов'язаних з гіпертрофованим захопленням державними символами.

Про це міністр сказав в ефірі радіостанції "Голос Росії" в програмі "Розмова з Костянтином Косачовим".

"Ми намагалися зробити людину для держави, вона повинна, зобов'язана співати гімн, любити тільки свою землю, любити Конституцію, говорити тільки державною мовою, і це нав'язувалася вчорашніми ідеологами партійних часів, письменниками, які звикли до дармових величезних накладів за рахунок державних замовлень", - заявив міністр.

На думку Табачника, через те, що "людину підганяли під державу", виникло багато проблем, населення значної частини регіонів, молодь відчувають себе не дуже комфортно.

"Мені здається, що останні кілька років уряд, створений Президентом Віктором Януковичем, намагається зробити гуманітарну політику значно більш ліберальною, менш детермінованою, менш нав'язуваною державою", - сказав він.

Також, за словами Табачника, державна мова в Україні "почувається благополучно".

"Я думаю, що державна мова на Україні почуває себе благополучно, тому що ні в одному регіоні ніхто ніколи не відміняв державних стандартів. Всі діти, які отримують і базову, і повну середню освіту обов'язково здають державну атестацію з української мови, української літератури. У всіх університетах України є курс "Українська мова як ділова мова" залежно від професії", - сказав Табачник.

Табачник також зазначив, що в Україні ведеться багато дискусій у зв'язку з набуттям чинності закону про мови.

"Мені здається, що ці "страшилки" надумані людьми, які належать до національно-патріотичного, прямо кажучи, націоналістичного, табору. Коли починають сперечатися про новий закон про мову, я завжди запитую опонентів: будь ласка, стаття, параграф, де хоча б одним рядком ущемляється українська мова на користь будь-якої іншої", - заявив він.

Він зазначив, що мовний закон намагаються подати як якесь посилення позицій російської мови.

"Я кажу, що це просто нормалізація ситуації, це відхід від нав'язування державою стереотипів, які не прижилися в багатьох регіонах України", - заявив міністр.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram