ГоловнаПолітика

Cаркофаг над ЧАЕС може подорожчати на €500 млн

Зібраних Україною коштів вистачить лише на третину вартості нового конфайнмента.

Cаркофаг над ЧАЕС може подорожчати на €500 млн
Фото: ubr.ua

Новий конфайнмент для Чорнобильської АЕС, найімовірніше, не вдасться побудувати за затверджену суму 935 млн євро.

Про це пише газета "Известия".

Джерело "Известий" в МАГАТЕ стверджує, що загальна вартість робіт, найімовірніше, зросте і становитиме понад 1,5 млрд євро. Це пов'язано як з кризовими явищами в єврозоні, так і з новими проблемами, які виникають перед інженерами у міру реалізації проекту.

За даними видання, дах для нового чорнобильського саркофага побудує німецька фірма Kalzip - німецьке обладнання для випуску сталевих листів покрівлі вже прибуло в Україну.

Виробництво і монтаж обшивки нового саркофага почнеться ймовірно наприкінці вересня. До цього часу буде завершена зборка першого сегменту каркасу арки. Її збиратимуть посекційно на будмайданчику поряд з реактором. Потім сегменти по рейках пересуватимуть до 4-го енергоблоку, зруйнованого вибухом у квітні 1986 року, пише газета.

Сам каркас, за словами гендиректора Kalzip Йорга Шваля, представлятиме собою металеву конструкцію вагою 29 тис. т. Висота арки - 105 м, довжина - 150 м, відстань між опорами - 257 м. Загальна площа подвійної покрівлі, яку встановлять німецькі фахівці, становитиме 170 тис. кв. м. У просторі між шарами буде підтримуватися спеціальний кліматичний режим, який повинен захистити покриття від різких перепадів температури, екстремальних спеки та холоду. Тут підтримуватиметься високий тиск, щоб радіоактивний пил не потрапляв назовні. Арку зроблять ідеально закругленою. Це необхідно для машин, які будуть чистити покрівлю.

Нагадаємо, 26 квітня 2012 року розпочалися монтажні роботи зі зведення арки нового конфайнменту над зруйнованим 4-м енергоблоком Чорнобильської атомної електростанції.

У контракт з генеральним підрядником - концерном Novarka - закладена сума 935 млн євро. Частину коштів на будівництво нового конфайнменту - 550 млн євро надали країни-донори чорнобильського фонду "Укриття", розпорядником коштів є ЄБРР.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram