ГоловнаПолітика

Табачник російською мовою загітував іноземців навчатися в Україні

На думку міністра, вузи західної України залишилися без іноземців.

Табачник російською мовою загітував іноземців навчатися в Україні
Фото: obozrevatel.com

Закон про мови сприятиме припливу іноземних студентів до вищих навчальних закладів України та розвитку автономії вузів.

Про це міністр освіти, науки, молоді та спорту Дмитро Табачник сказав в ефірі радіостанції "Голос Росії".

"Цей закон буде сприяти автономії вищих навчальних закладів", - сказав він.

Табачник пояснив, що наявність в українських вузах програм насамперед російською мовою сприяє припливу іноземних студентів, які "платять у скарбницю університету, забезпечуючи розвиток матеріальної бази, придбання обладнання".

"У нас уже третій рік поспіль відбувається дуже велике зростання (кількості) іноземних студентів. Звісно, ми орієнтуємо і політехнічні та класичні університети, щоб вони переходили на магістратуру англійською мовою. Але з 55 тисяч студентів-іноземців із 130 країн, які навчаються в Україні, переважна більшість - понад 50 тисяч - отримують вищу освіту російською мовою", - сказав Табачник.

Відкрито оприлюднивши свої плани, російська влада фактично викрила своїх спільників в Україні. Якщо досі проросійські сили намагалися надати благородства своїм діям посиланнями на Європейську хартію регіональних мов, розмовами про права людини, демократію та рівність, то після зізнання Медведєва зафіксовано: нинішня українська влада - не самостійний гравець, а виконавець однієї з другорядних ролей у великій кремлівській грі з розвитку російського світу.

— Віктор Ющенко

Він додав, що вузи Західної України, які раніше категорично відмовилися від викладання російською мовою, практично позбулися іноземних студентів.

Міністр також зазначив, що загалом новий закон про мови ніяк не утискає становище української мови.

Голова Міносвіти України навів як приклад місто Берегове, де на початку вересня статус регіональної мови надали угорській.

"Немає ніякої в цьому трагедії. У всіх берегівських школах залишається обов'язковий стандарт - українська мова й українська література", - сказав він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram