ГоловнаПолітика

Колесніченко підготував поправки до "мовного" закону

Політик хоче публікувати рішення влади російською.

Колесніченко підготував поправки до "мовного" закону
Фото: Макс Левин

Народний депутат від Партії регіонів Вадим Колесніченко зареєстрував законопроект, який містить поправки до дев'яти законів, у тому числі і до закону про засади мовної політики, який затвердили 3 липня.

Свій законопроект "регіонал" зареєстрував на противагу документу, що його підготувала робоча група, сформована за дорученням Президента Віктора Януковича, пише КоммерсантЪ-Украина.

Зокрема, Колесніченко запропонував зберегти положення мовного закону в частині 10-відсоткової квоти на кількість носіїв мови нацменшин.

"Норма в 30%, запропонована робочою групою, означає звуження прав національних меншин", - пояснив депутат.

Він також має намір ввести норму про зміцнення статусу української мови "як одного з чинників національної самобутності українського народу і державного суверенітету". Повноваження щодо вжиття заходів для захисту мов нацменшин пропонують залишити в компетенції місцевих органів влади, без участі Верховної Ради.

Колесніченко також запропонував публікувати акти вищих органів державної влади українською та російською мовами. За його словами, це "технічний заід", покликаний упорядкувати законодавчу базу. Насправді Колесніченко має намір повернути норму закону 1989 року про мови в Україні, згідно з яким державні акти повинні публікуватися українською і російською мовами.

Нагадаємо, Робоча група підготувала новий варіант мовного закону "Про засади державної мовної політики". Як зазначено в положеннях документа, статус регіональної мови не передбачений для мов нацменшин, а лише припускають заходи щодо їх захисту в разі, якщо на певній території проживає не менш ніж 30% носіїв такої мови.

Вадим Колесніченко обіцяє не допустити ухвалення Верховною Радою нової редакції документа, розробленої робочою групою при Президентові.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram