ГоловнаПолітика

У ГПУ багато питань до Тимошенко у "справі Щербаня"

Екс-прем'єр нікуди не подінеться від слідства.

У ГПУ багато питань до Тимошенко у "справі Щербаня"
Фото: Макс Левин

Генеральний прокурор України Віктор Пшонка заявив, що про звинувачення екс-прем'єра України Юлії Тимошенко в причетності до вбивства депутата Верховної Ради Євгена Щербаня 1996 року можна говорити після проведення слідчих дій з екс-прем'єром.

Про це заявив генпрокурор в ефірі "5 каналу" в суботу.

"До Тимошенко є численні запитання. З рахунків ЄЕСУ перераховувалися гроші тим, хто виконував вбивство. Чому її ім'я згадують причетні до тих чи інших обставин? .. Не будемо квапити події, істина має бути встановлена. Винувата вона - значить постане перед судом, не буде доказів - не постане перед судом", - сказав Пшонка.

Народного депутата України Євгена Щербаня 1996 року вбили з політичних мотивів.

— Олександра Кужель, екс-глава Держкомпідприємства

За його словами, Тимошенко сьогодні не допитана і з нею не проводяться очні ставки, "тому що вона в стадії реабілітації, вона не хоче йти в суд і не хоче приймати слідчих".

"Закінчиться її реабілітація, нікуди вона не подінеться від слідства, і слідчі поставлять багато питань, які є", - сказав генпрокурор.

Нагадаємо, Євгена Щербаня вбили 3 листопада 1996 року в аеропорту Донецька.

17 квітня 2003 року Луганський апеляційний суд виніс вирок у кримінальній справі, яка містила більше ніж 20 епізодів, зокрема, вбивство голови НБУ Вадима Гетьмана і Євгена Щербаня. Обвинуваченими були визнані вісім осіб, всі вони звинувачуються у бандитизмі (ст. 69 Кримінального кодексу України). Троє з них - Сергій Кульов, Вадим Болотських і Леонід Добробатько - засуджені до довічного ув'язнення. Костянтин Нікулін та Ігор Пушняков засуджені до 15 років позбавлення волі. Сергій Володченко та Микола Малахов - до 11 років в'язниці, Едуард Косигін - до 11,5 року.

4 квітня 2012 року син Щербаня Руслан заявив про можливу причетність Тимошенко до вбивства його батька і закликав прокуратуру провести розслідування. З аналогічним проханням Руслан Щербань звернувся також до Посольства США в Україні, оскільки в цій країні перебуває під домашнім арештом Лазаренко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram