ГоловнаПолітика

У жовтні ми отримаємо відповідь на запитання, чи хоче Україна рухатися в Європу, - віце-спікер сейму Польщі

Україні найближчим часом не варто сподіватися на перспективу повного членства в ЄС.

У жовтні ми отримаємо відповідь на запитання, чи хоче Україна рухатися в Європу, - віце-спікер сейму Польщі

Причина - наявність певних проблем із процесом демократизації.

Про це під час XXII Економічного форуму в Криниці (Польща) заявив віце-спікер сейму Польщі Цезарій Грабарчик.

"Я оптиміст і вірю, що майбутнє України має бути пов'язане зі спільним європейським ринком, і мені видається, що цей процес поглиблення буде прискорено підписанням угоди про Асоціацію, - заявив польський політик під час панелі "Україна - ЄС. Угода про асоціацію. Чи життєздатне це стратегічне партнерство?". Переді мною заголовки польських та європейських газет, які висловлюють сумнів, що Україна хоче прискорити цю подію. Думаю, ми отримаємо відповідь наприкінці жовтня - це питання буде частиною більш широкої дискусії, і вирішуватиме його вже наступний український парламент".

Цезарій Грабарчик також заявив, що для європейських перспектив України дуже важливим буде політичний сценарій безпосередньо після парламентських виборів.

"Може скластися ситуація, коли переможець отримує все, - наголосив віце-спікер польського сейму. - Якщо пройдуть вибори і буде співпраця з опозицією, то піде нормальний процес (євроінтеграції, - LB.ua). Якщо ні, то нам варто хвилюватися про майбутнє України і в подальшому. Але я оптиміст, і економічне майбутнє України має бути пов'язане зі спільним європейським ринком. Мені видається, цей процес буде прискорено підписанням угоди про асоціацію".

На сьогодні важко зрозуміти різницю між політичними силами в Україні. Вони декларують схожі принципи зовнішньої політики - з одного боку, інтеграція в ЄС, з іншого боку - співпраця з Росією. Але тим не менше, зазначив Грабарчик, ця різниця існує, проте вона прихована за цими декларативними заявами.

Нагадаємо, Економічний форум у Криниці стартував 4 вересня. Від України участь у ньому брали віце-прем'єр-міністр Валерій Хорошковський і лідер партії "Україна - Вперед!" Наталія Королевська, заявлена як представник опозиції. Зазначимо також, що в роботі форуму бере участь і делегація Інституту Горшеніна на чолі з президентом Вадимом Омельченком.

Модератором панелі "Україна - ЄС. Угода про асоціацію. Чи життєздатне це стратегічне партнерство?" виступив директор із міжнародних програм Інституту Горшеніна Дмитро Остроушко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram