ГоловнаПолітика

У ЄС вважають, що Молдова ближче до Європи, ніж Україна

Дипломат Дірк Лоренс позитивно оцінює ухвалення Україною закону про біометричні паспорти.

У ЄС вважають, що Молдова ближче до Європи, ніж Україна
Дирк Лоренс
Фото: Кадр видеозаписи UNIMEDIA

Виконувач обов'язків голови представництва ЄС у Молдові Дірк Лоренс вважає, що Молдова більше наблизилася до лібералізації візового режиму з Євросоюзом, аніж Україна.

"Якщо порівнювати Україну з Молдовою, то влада Молдови завжди були ініціативнішою. Вони першими ініціювали подачу даних, постійно інформували про стан реалізації плану дій. Нам було легше і швидше рухатися з ними", - сказав Лоренс.

За його словами, Україна та Молдова починали однаково, обидві починали з плану дій, але умови щодо першого блоку Молдова виконала ще 2011 року, а Україна не виконала досі.

"Тому ухвалення (в першому читанні) закону про біометричні паспорти в Україні насправді є дуже позитивним, тому що це один із тих моментів, який був невирішеним", - пояснив Лоренс.

ЄС повинен постійно скасовувати візові обмеження щодо Росії, України та Туреччини, в кожному конкретному випадку на індивідуальній основі та взаємності (це означає, що Росії доведеться зняти візові обмеження також, як це зробили Туреччина та Україна), вживаючи водночас необхідні компенсаційні заходи безпеки.

— Вольф-Рутарт Борн, німецький дипломат

Серед інших вимог до України Лоренс назвав боротьбу з корупцією, реформування Міністерства внутрішніх справ і захист даних.

Нагадаємо, ще в лютому 2012 р. Єврокомісія у своїй доповіді зазначила, що Україна виконала не всі вимоги для лібералізації візового режиму з ЄС, зокрема, у сфері безпеки документів, юстиції та міграційної політики.

Зазначимо також, 6 вересня Верховна Рада прийняла в першому читанні за основу законопроект про Єдиний державний демографічний реєстр, яким передбачено введення в Україні біометричних паспортів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram