ГоловнаПолітика

Огризко: ПР спекулює на мовному питанні

Політик вважає, що в областях російську роблять регіональною незаконно.

Огризко: ПР спекулює на мовному питанні
Фото: Макс Левин

Партія регіонів спекулює за допомогою закону про мови, щоб відвернути увагу суспільства від питань, в яких спостерігається повний провал.

Про це в ексклюзивному коментарі LB.ua заявив один із лідерів партії "Собор" Володимир Огризко.

"Сьогодні політики намагаються спекулювати на мовному питанні. І те, що зробила Партія регіонів (затвердила закон про засади мовної політики, - ред.) теж є спекуляцією. Вони відволікають народ від питань, де все провалено, а дають таку собі "подачку", мовляв, що обіцяли - зробили", - зазначив Огризко.

На його думку, рішення місцевих органів влади про надання російській мові статусу регіональної є незаконним, оскільки суперечить чинному "мовному" закону.

Відкрито оприлюднивши свої плани, російська влада фактично викрила своїх спільників в Україні. Якщо досі проросійські сили намагалися надати благородства своїм діям посиланнями на Європейську хартію регіональних мов, розмовами про права людини, демократію та рівність, то після зізнання Медведєва зафіксовано: нинішня українська влада - не самостійний гравець, а виконавець однієї з другорядних ролей у великій кремлівській грі з розвитку російського світу.

— Віктор Ющенко

Крім цього, Огризко заявляє про необхідність регулювання мовного законодавства в цілому.

"Мовне питання неврегульоване, діє тільки Конституція і деякі законодавчі акти. Потрібно, щоб було два закони - про національну мову та мови нацменшин. Підставою для другого закону може стати закон про мову нацменшин Росії, де це питання врегульовано, і російську використовують у всіх сферах", - вважає депутат.

Він також вважає, що у сформованій ситуації винувата не тільки нинішня влада.

"Якби політики були відповідальними, то вже давно врегулювали б мовне законодавство. Це докір не лише нинішній владі, але й попередній", - наголосив Огризко, додавши, що якщо пройде в Раду, домагатиметься скасування чинного нині закону про мови.

Нагадаємо, вчора в Запоріжжі, а сьогодні в Луганську російську мову зробили регіональною.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram