ГоловнаПолітика

Пшонка: прокуратурі довірять розслідувати менше за 1% кримінальних справ

Міліція розслідуватиме 98% всіх кримінальних справ.

Пшонка: прокуратурі довірять розслідувати менше за 1% кримінальних справ
Фото: Макс Левин

За словами Генерального прокурора Віктора Пшонки, згідно з положеннями нового Кримінально-процесуального кодексу органи прокуратури України розслідуватимуть менше за 1% всіх кримінальних справ.

"Міліція буде розслідувати близько 98% всіх кримінальних справ, які є в країні, податкова служба - 0,5%, СБУ - 0,5% і до 1% - прокуратура", розповідь Пшонка в інтерв'ю "Комсомольская правда в Украине".

"Але водночас прокурор через Єдиний реєстр досудових розслідувань матиме право увійти в матеріали будь-якої кримінальної справи, перепред'явити обвинувачення, допитати, провести слідчі дії. Таким чином, процесуальні повноваження прокурора вимагають від нього ще більшої відповідальності", - сказав Пшонка.

Після того, як новий КПК набере чинності, органи прокуратури будуть не тільки наглядати за перебігом розслідування тієї чи іншої справи, але й керувати слідством, зазначив прокурор.

"Крім того, законодавець на п'ять років закріпив за прокуратурою розслідування одних з найскладніших кримінальних злочинів, скоєних посадовими особами - міністрами, чиновниками, депутатами", - зазначив Пшонка.

Генпрокурор упевнений, що положення нового КПК щодо винесення запобіжного заходу обвинуваченим, зокрема, скорочення кількості арештів, сприятливо відобразиться на бюджеті.

"Новий КПК передбачає в якості запобіжного заходу не тільки утримання під вартою або на підписці, але ще, наприклад, і можливість застосування домашнього арешту. Як на мене, так немає нічого поганого в тому, щоб соціально безпечний злочинець сидів удома під домашнім арештом, не проїдаючи казенні харчі, приходив у суд чи до слідчого на їх вимогу. Це дуже поширена практика в країнах Європи", - сказав Пшонка.

Нагадаємо, 13 квітня Верховна Рада України ухвалила в цілому проект нового Кримінально-процесуального кодексу. Новий КПК набере чинності в листопаді поточного року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram