ГоловнаПолітика

Велика рідня. РАДА. Версія 2012

Українська політика чимдалі перетворюється на велику і єдину родину. Батьки-сини, зяті, свати, брати-сестри й куми окуповують владні кабінети на Печерську. А на парламентських виборах 2012 року вже цілі родини змагаються за депутатські мандати. Лідерство у цих перегонах – за сімействами Ющенків та Балог, котрі делегують до Верховної Ради по чотири представника від своїх сімейств.

Фото: Макс Левин

Отже, непотизм по-депутатськи.

РОДИНИ

Ющенки

Віктор Ющенко очолює партійний список «Нашої України». № 12 у цьому списку – племінник екс-президента – Ярослав Ющенко. Упродовж двох останніх років, що минули після його відставки з посади заступника харківського губернатора, про політичну діяльність Ярослава Петровича нічого не було чути. Жодних політичних заяв, жодних протестів, жодної активності. У виборчому списку «НУ» він значиться як скромний голова ревізійної комісії ТОВ «Агрофірма «Хоружівка».

Батько Ярослава – народний депутат України Петро Ющенко балотується у одномандатному окрузі № 161, що Сумщині. Старший брат Віктора Андрійовича бореться за депутатство у Ромнах. Петро Андрійович, певно, вирішив довести, що батьківщина не лише пам’ятає про Ющенків, а й готова їх знову делегувати до влади.

Фото: Макс Левин

Зять Віктора Ющенка – Олексій Хахльов зареєстрований кандидатом у народні депутати у виборчому окрузі № 153, що на Рівненщині. Вже кілька років Олексій із дружиною – Віталіною Ющенко живуть у Острозі. Там у травні цього року за участю Віктора Андрійовича Хахльов відкрив готельний комплекс «Швейцарія». Тепер президентський зять вже претендує на депутатський мандат.

Балоги

Родина Балог йде до парламенту широким фронтом на Закарпатті – на вотчині лідера сімейства – Віктора Балоги . Довгий час Віктор Іванович керував областю, а очолювана ним партія «Єдиний центр» має там непогані позиції. Сам міністр із надзвичайних ситуацій, котрий взяв відпустку, балотується у виборчому окрузі № 69 (Мукачеве). Два його рідні брати – голова Закарпатської обласної ради Іван Балога та голова правління ТОВ «Барва» Павло Балога змагаються за депутатські мандати відповідно у округах № 73 (місто Берегове, Виноградів та частина Виноградівського району ) та №71 (місто Хуст, Хустський та Іршавський райони).

Двоюрідний брат Балог – Василь Петьовка балотується у окрузі № 72 (Рахівський та Тячівський райони). Колишній міський голова Мукачевого – єдиний із родини, котрий і сьогодні має депутатський мандат. У 2007 році Петьовку було обрано до Верховної Ради за списком «Наша Україна – Народна самооборона» (№ 60).

Фото: www.mukachevo.net

Калетники

Григорій Калетник у великій політиці вже 15 років. Був головою Вінницької обласної ради, головою обласної державної адміністрації. У 2002 році обирався до парламенту у вінницькому одномандатному окрузі № 15. Був членом Народно-демократичної партії, входив до фракцій «Єдина Україна», СДПУ (о). Двічі – у 2006 і 2007 роках обирався до парламенту від Партії регіонів. На парламентських виборах 2012 року балотується у окрузі № 18, що на Вінниччині .

Син Григорія Миколайовича – Ігор Калетник йде до парламенту за партійним списком Комуністичної партії України (№7). У 2007 році 40-річний голова Державної митної служби України вже обирався до Верховної Ради від КПУ. А роком раніше Калетник-молодший кандидував до парламенту від Блоку Наталії Вітренко «Народна опозиція». У березні 2010 року за квотою комуністів Ігор Калетник отримав посаду голови Державної митної служби України.

Оксана Калетник (Єлманова ) – племінниця Григорія Калетника і двоюрідна сестра Ігоря Калетника балотується у народні депутати за вінницьким округом № 16.

Фото: svobodaslova.in.ua

Батько Оксани Миколаївни свого часу очолював управління Мінсільгоспу і курував держпідприємство «Чорнобильліс». Оксана Калетник – член Національної ради з телебачення і радіомовлення. А ще – засновниця і співвласниця групи компаній FIM . Причетна до ТЦ «Квадрат», ресторану «О’Панас». У 2012 році «Фокус» оцінив капітал Оксани Миколаївни у $ 27, 5 млн.

Напередодні виборів змінила прізвище із Єлманової на Калетник.

БАТЬКИ І СИНИ

Азарови

Микола Азаров очолює список Партії регіонів. Утім, чи змінить він по завершенні виборів крісло керівника уряду на депутатський мандат, поки що невідомо.

Син Миколи Яновича - Олексій Азаров , про якого ходило багато легенд (особливо про його зарубіжний період життя), балотується у нардепи на Донеччині (в/о № 47). У 2002-2003 роках він був радником прем’єр-міністра Януковича на громадських засадах. До того очолював Донецьке регіональне відділення Державної комісії із цінних паперів та фондового ринку. Свого часу інтернет-видання «Обком» достатньо детально розповідало про начебто корупційні діяння на цій посаді Азарова-молодшого. Пізніше Олексій Миколайович працював у посольстві України у Швейцарії. Зараз називає себе спеціалістом із інвестиційних проектів. Має інтерес у будівництві на кримському півострові. Судячи із декларації про доходи, минулого року мав дохід у Австрії.

Фото: kobzar1814.blogspot.com

Круки

Сімейство Круків добре знане у Одесі. Голова родини – Юрій Борисович Крук, керував південними морськими портами, був заступником міністра транспорту, народним депутатом 5 скликань. Два останніх рази – за списком Блоку Юлії Тимошенко. Утім, після поразки леді Ю на президентських виборах Крук-старший змушений був перейти до фракції Партії регіонів. На цьогорічних парламентських виборах Юрій Борисович балотується до Верховної Ради у виборчому окрузі № 143 (Одеська область). Два його сини – Юрій та В’ячеслав Круки , котрі є депутатами Одеської міської ради, увійшли до передвиборчого списку Партії зелених (відповідно – № 13 та № 46). Юрій Крук-молодший свого часу був заступником міського голови Одеси, першим заступником міністра довкілля України, а В’ячеслав Юрійович – начальником Державного підприємства «Морський торговельний порт «Южный».

Порошенки

Міністр економічного розвитку та торгівлі Петро Порошенко та його батько – Олексій Порошенко балотуються відповідно у виборчих округах № 12 та № 16, що на Вінниччині. Цей регіон давно вже вважається вотчиною цієї родини. Там зосереджена частина бізнесу Порошенків. Кажуть, свого часу Петро Олексійович активно впливав на кадрові призначення у регіоні.

Фото: www.vinnitsa.info

Цього літа, на початку виборчої кампанії до Верховної Ради, Порошенки відкрили у Вінниці нову фабрику «Рошен». Їхній головний козир під час виборчої кампанії – створення нових робочих місць на Вінниччині та розвиток регіону.

У 2012 році журнал «Forbes Україна» оцінив капітал Петра Порошенка в $ 1 млрд.

Шкутяки

Колишній мер Івано-Франківська, а нині народний депутат України Зиновій Шкутяк балотується до парламенту за списком «Нашої України» (№ 9). П’ять років тому був обраний до Верховної Ради за списком блоку «Наша Україна – Народна самооборона». Його син – Петро Шкутяк претендує на депутатський мандат у виборчому окрузі № 86 (Івано-Франківська область). Влітку 2012 року Шкутяк-молодший був одним із лідерів «мовного Майдану» біля Українського дому. Свого часу був головою Долинської районної державної адміністрації.

Горіна-Довгий

Олесь Довгий , колишній соратник Леоніда Черновецького, а нині – зять народного депутата України від Партії регіонів Ірини Горіної – балотується по столичному округу № 214. Сама Горіна, яка політичну кар’єру намагалася розпочати у 2002 році ще із «Команди озимого покоління», буде боротися за депутатство у виборчому окрузі № 171 (Харків). До слова, батько Олеся Довгого – Станіслав Довгий, нині є народним депутатом України. У 2007 році він був обраний до парламенту за списком блоку «Наша Україна – Народна самооборона». У жовтні 2010 року перейшов у фракцію Народної партії.

Фото: Макс Левін

Онопенко-Корнійчук

Колишній соратник Юлії Тимошенко – Василь Онопенко , суддя Верховного Суду України, балотується до парламенту у виборчому окрузі № 18 (Вінницька область). Його зять – Євген Корнійчук , який свого часу також був близький до БЮТ, балотується за списком партії «Україно, вперед!» (№ 31). У передвиборчому списку Наталії Королевської колишній заступник міністра юстиції значиться як генеральний директор ТОВ «Київ Глобал». Слід нагадати, що у грудні 2010 року проти Корнійчука було порушено кримінальну справу. Його звинувачували у перевищенні службових повноважень та службовому підробленні. Через кілька місяців перебування у СІЗО екс-міністра було випущено на свободу.

Хомутиннік-Сопельник

Віктор Сопельник – тесть Віталія Хомутинніка, балотується до парламенту від політичної партії «УДАР» по краматорському виборчому окрузі № 48 (Донецька область). Сопельник значиться як директор ТОВ «Торг-Альянс». Сам Хомутиннік балотується за списком Партії регіонів (№ 23).

ПОДРУЖЖЯ

Гереги

Подружжя Галина та Олександр Гереги , співвласники мережі будівельних супермаркетів «Епіцентр», змагаються у одномандатних виборчих округах. Вона – у столичному окрузі № 215, а він – у окрузі № 192 (Хмельницька область).

Фото: Александр Ратушняк

У 2006 році Галина Герега отримала мандат депутата Київради від «Громадського активу Києва». У квітні 2011 року вона змінила Олеся Довгого на посаді секретаря Київради. А восени того ж таки року «Епіцентр» пережив «маски-шоу» – Герегам довелося захищати свій бізнес від силовиків. Привід – підозри у контрабанді. Утім, «Епіцентру» вдалося вистояти. Якою ціною – достеменно не відомо.

У червні 2012 року п ісля відставки Леоніда Черновецького із посади міського голови Галина Герега виконує обов’язки Київського міського голови.

У 2012 році журнал «Фокус» оцінив капітал подружжя в $ 843 млн.

СИНИ І ДОНЬКИ

Боделан

Син колишнього мера Одеси Руслана БоделанаВолодимир Боделан балотується до Верховної Ради у одеському виборчому окрузі № 143. Він – начальник управління МНС у Одеській області.

Ємець

Леонід Ємець – син народного депутата і екс-віце-прем ’ єр-міністра Олександра Ємця, котрий загинув у січні 2001 року. Балотується у столичному окрузі № 221. Висуванець ОО «Батьківщина».

Фото: comments.ua

Костусєв

Син нинішнього мера Одеси Олексія Костусєва – Олексій Гончаренко , заступник голови Одеської обласної Ради, балотується до парламенту у виборчому окрузі № 133 (Одеса). Батьки Олексія Олексійовича розлучилися, коли йому було 3 роки. За будь-якої нагоди Гончаренко підкреслює, що він не отримує жодної підтримки від Костусєва.

Оробець

Леся Оробець – донька покійного народного депутата Юрія Оробця. Балотується за списком ОО «Батьківщина» (№ 26). У 2007 році отримала депутатський мандат за списком блоку «Наша Україна – Народна самооборона». Була одним із лідерів партії Віктора Балоги «Єдиний центр». У вересні 2011 року стала членом партії Арсенія Яценюка «Фронт змін».

Папієв

Артем Семенюк – прийомний син чернівецького губернатора Михайла Папієва. Нині він – директор НВПП «Полімермаш» і депутат Чернівецької обласної Ради (обраний від Партії регіонів). Балотується у виборчому окрузі № 203 (Чернівецька область).

Пшонка

Син Генерального прокурора – Артем Пшонка двічі – у 2006 і 2007 роках обирався до Верховної Ради за списком Партії регіонів. На парламентських виборах 2012 року балотується у виборчому окрузі № 81 (Донецька область).

Фото: Макс Левін

Трегубов

Юрій Трегубов – син вірної помічниці Юлії Тимошенко Ольги Трегубової. На парламентських виборах 2007 року вже обирався від БЮТ до парламенту. У нинішньому складі парламенту колишній прокурор – секретар Комітету з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією. У списку об’єднаної опозиції «Батьківщина» на виборах 2012 року має № 113.

Щербань

Артем Щербань – син колишнього губернатора Сумщини та Донеччини, одного із «старих донецьких» Володимира Щербаня. Двічі обирався до Верховної Ради за списком Партії регіонів. Балотується до Верховної Ради за списком ПР (№ 57).

Янукович

Президентський син – Віктор Вікторович Янукович вже втретє балотується до парламенту за списком Партії регіонів (№ 22).

Фото: Макс Левин

БРАТИ І СЕСТРИ

Дубневичі

Богдан та Ярослав Дубневичі – відомі не лише на Львівщині бізнесмени. Брати є співвласниками корпорації «Колійні ремонтні технології». Це підприємство займається виготовленням деталей для «Укрзалізниці». Окрім того, Дубневичі займаються торгівлею, сільським господарством та ін. Їм належить ТОВ «Агропромислове підприємство «Львівське» та ТзОВ «Корпорація КРТ».

Окрім того, брати – депутати Львівської обласної ради, входять до фракції партії «Відродження». Цю партію свого часу заснував і очолював нині покійний міністр транспорту Григорій Кирпа.

На парламентських виборах 2012 року Дубневичі балотуються до Верховної Ради у мажоритарних округах на Львівщині. Ярослав Васильович у окрузі № 120, а Богдан Васильович – у окрузі № 118.

Буряк

Мультимільйонер Сергій Буряк балотується у виборчому окрузі № 190 (Хмельницька область). Власник «Брокбізнесбанку» вже обирався у 1998 році від Хмельниччини до Верховної Ради. Двічі – у 2006 і 2007 році разом із рідним братом – Олександром Буряком балотувався до парламенту від БЮТ. За часів прем’єрства Юлії Тимошенко Сергій Буряк очолював Державну податкову адміністрацію України. Після програшу Тимошенко на президентських виборах 2010 року втратив посаду. А Олександр Буряк був виключений із БЮТ за підтримку Податкового кодексу.

Фото: censor.net.ua

Васильєви

Брати Геннадій та Олександр Васильєви , обрані до парламенту у 2007 році за списком Партії регіонів, на виборах 2012 року балотуються до Верховної Ради у одномандатних округах на Донеччині. Геннадій Андрійович, екс-Генеральний прокурор, який вже чотири рази встиг побувати народним депутатом, змагатиметься за мандат у окрузі № 59, а Олександр Андрійович – у окрузі № 54.

Брати контролюють концерн «Енерго» і мають стосунок до православного телеканалу «Київська Русь». Статки братів Васильєвих вітчизняні тижневики оцінюють у кількасот мільйон доларів.

Добкін

Рідний брат харківського губернатора Михайла Добкіна – Дмитро Добкін йде до парламенту у виборчому окрузі № 178 (Харківська область). Він є президентом Харківського обласного благодійного фонду Дмитра Добкіна.

Капранови

Близнюки Віталій і Дмитро Капранови очолюють список партії Українська платформа «Собор». Видавці і письменники. Віталій Капранов є директором ТОВ «Джерела М». У 2011 році задекларував дохід у 1 млн. 973 тис. 280 грн. Дмитро Капранов – директор ТОВ «Гамазин».

Клюєви

Брати Андрій та Сергій Клюєви – давні і віддані бійці Партії регіонів. Їх об’єднує не лише спільний бізнес (компанія «Укрпідшипник»), а й політика. Андрій Петрович та Сергій Петрович – активні учасники всіх виборчих кампаній Партії регіонів, починаючи із президентських перегонів 2004 року. Двічі – у 2006 і 2007 роках Клюєви здобували депутатські мандати за списком ПР. Взимку 2012 року Андрій Клюєв втратив посаду першого віце-прем ’ єр-міністра в уряді Азарова. Утім, вже у новому статусі – секретаря Ради національної безпеки та оборони йому доручили керувати передвиборчим штабом Партії регіонів. Андрій Петрович балотується за списком ПР (№ 4). Сергій Клюєв боротиметься за депутатський мандат у донецькому виборчому окрузі № 46.

Фото: Макс Левин

Льовочкіна

Рідна сестра Сергія Льовочкіна – Юлія Льовочкіна балотується у виборчому окрузі № 6 (Крим).

Тягнибоки

Олег Тягнибок очолює партійний список «Свободи» на виборах 2012 року. У Олега Ярославовича вже є досвід депутатської роботи за плечима – він двічі обирався до Верховної Ради. Тоді, як його рідний брат – Андрій Тягнибок вперше балотується до парламенту у окрузі № 125 (Львівська область). Нині він, як і його старший брат – депутат Львівської обласної ради від «Свободи». Андрій Ярославович – директор ТОВ «Комплект груп».

Лазаренко

Центральна виборча комісія відмовилася реєструвати кандидатом у народні депутати Павла Лазаренка від партії «Громада» , оскільки останні десять років він не проживає в Україні. №2 у списку, а тепер і на чолі списку партії – рідний брат колишнього екс-прем’єра Іван Лазаренко . Нині він – лідер фракції партії «Громада» у Дніпропетровській обласній раді.

Фото: most-dnepr.info

КУМИ

Рекордну кількість кумів у наступному складі Верховної Ради, може отримати Віктор Ющенко . До парламенту балотуються Микола Катеринчук (в/о № 13), Давид Жванія (в/о № 140), Олександр Третьяков (в/о № 218, Оксана Білозір (в/о № 66), Сергій Буряк (в/о № 190), Станіслав Аржевітін (в/о № 70), Микола Палійчук (висуванець партії «УДАР», в/о № 89), Зіновій Шкутяк («Наша Україна», № 9 у списку), Петро Порошенко (в/о № 12).

Віталій Кличко веде за списком «УДАР»у свого кума Артура Палатного (№ 9 у списку). До списку ОО «Батьківщина» від «Фронту змін» увійшов кум Арсенія ЯценюкаАндрій Пишний (№ 19 у списку).

За депутатський мандат змагаються і два кума Олександра Третьякова – Дмитро Табачник (Партія регіонів, № 11 у списку) та Ігор Палиця (в/о № 22). Регіонал Максим Луцький (в/о № 22) кум Дмитра Табачника.

Кумами є також Микола Рудьковський (в/о № 210) із Віктором Уколовим (ОО «Батьківщина», № 110 у списку), Святослав Піскун (в/0 № 63) і Петро Мельник (в/о № 95), Андрій Деркач (в/о № 159) і Давид Жванія , Сергій Буряк і Віталій Хомутиннік .

Сергей РуденкоСергей Руденко, журналіст
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram