ГоловнаПолітика

ЄСПЛ закінчив розгляд справи Тимошенко

Адвокати назвали Євросуд останньою надією екс-прем'єра.

ЄСПЛ закінчив розгляд справи Тимошенко
Фото: dw.de

Європейський Суд з прав людини закінчив розглядати скаргу екс-прем'єра Юлії Тимошенко.

Про це повідомляє сайт партії "Батьківщина".

"Тут ми сподіваємося знайти справедливість. В українських судах її більше не існує. Усі суди в Україні зараз перебувають під повним контролем режиму Януковича, який намагається знищити мою маму", - підкреслила дочка політика Євгенія Тимошенко перед початком засідання.

На засіданні виступив представник України в Євросуді Назар Кульчицький, який повністю спростував всі звинувачення проти режиму Януковича і зазначив, що Юлію Тимошенко заарештували законно, її права не порушувалися, їй надавалася медична допомога, а "всі висновки європейських інституцій, політиків та експертів носять загальний характер" і не можуть бути прийняті до уваги.

У суді виступила захисник Юлії Тимошенко Валентина Теличенко. Вона зазначила, що після арешту Тимошенко не надавалася відповідна медична допомога, а її права постійно порушувалися.

Зокрема, вона нагадала, що судові засідання у газовій справі проводилися майже щодня з ранку до вечора, при цьому у неї не було можливості для захисту, її тримали в жахливих умовах у СІЗО, а в грудні 2011 року вона була повторно заарештована (при цьому судове засідання проходило прямо в камері, де хвора Тимошенко не могла піднятися з ліжка).

"Права Юлії Тимошенко постійно порушувалися і порушуються", - підкреслила вона.

За словами Теличенко, тільки під постійним тиском міжнародного співтовариства колишнього прем'єра перевели в лікарню в Харкові.

"Перед цим Юлія Тимошенко була жорстоко побита тюремниками, а представники режиму Януковича відмовилися розслідувати цю справу", - зазначила Теличенко.

Водночас адвокат Тимошенко Сергій Власенко попросив справедливого суду у ЄСПЛ.

"Я звертаюся до Вас від імені Юлії Тимошенко і прошу Вас про справедливість. Ви наша єдина надія, в Україні не існує справедливого суду", - заявив він.

Адвокат зазначив, що справа Юлії Тимошенко є політично вмотивованою, що було визнано численними європейськими та міжнародними організаціями, зокрема в резолюціях Європарламенту, ПАРЄ, Парламентської Асамлеі ОБСЄ та інших, які вимагають її негайного звільнення.

За словами Власенка затримання Тимошенко суперечить ст. 5 Європейської Конвенції з Прав Людини, а засудження сталося через бажання Януковича позбутися свого головного конкурента на парламентських виборах восени цього року.

"Прошу Суд взяти до уваги, що режим Януковича намагається кинути Тимошенко у в'язницю на все життя, щоб позбутися свого головного ворога", - підкреслив він.

"Зараз вона змушена боротися проти всієї державної машини, яка знаходиться під повним контролем Януковича. Проти неї висуваються нові абсурдні звинувачення", - підкреслив Власенко.

"Від імені Юлії Тимошенко ще раз прошу Вас про справедливість," - сказав він, завершуючи свій виступ.

Зараз судове засідання вже закінчилося.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram