ГоловнаПолітика

Мусіяка: вже сьогодні вибори не можуть вважатися повністю прозорими

Депутат сумнівається в законності розподілу ЦВК членів окружкомів.

Мусіяка: вже сьогодні вибори не можуть вважатися повністю прозорими
Фото: Макс Левин

Розподіл Центрвиборчкомом членів окружних комісій заледве чи можна визнати законним.

Таку думку в ексклюзивному коментарі LB.ua висловив голова партії "Вперед, Україно!" Віктор Мусіяка.

"У мене великі сумніви, що це сталося відповідно до закону. Якщо вірити заявам "УДАРу" та "Свободи", то такі результати можна поставити під сумнів", - зазначив депутат.

Він нагадав про те, що, відповідно до Закону України "Про вибори народних депутатів", рішення про затвердження членів виборчкомів слід ухвалювати окремо щодо кожної комісії.

Я вважаю, що в рішенні Центрвиборчкому немає жодної необ\'єктивності. У нас виборами займаються на рівні аматорства. У територіальних і окружних комісіях працюють педагоги, лікарі, інші працівники соцсфери, а не професіонали. Тільки в ЦВК цим займаються на професійному рівні.

— Валерій Бондик, Партія регіонів

"Згідно зі статтею 27 закону про вибори, кожна комісія має формуватися окремо. Це ж ненормально, коли щодо всіх комісій рішення ухвалено одночасно. За законом, до подання додаються власноручно написані заяви потенційних членів окружних комісій про їхню згоду на роботу. Ця процедура повинна бути індивідуальною", - вважає Мусіяка.

"Я не думаю, що все це можна сприймати як фактори, які можуть позитивно впливати на результати виборів", - додав він.

На думку політика, мудріше було б проводити жеребкування в кожному окрузі з урахуванням тільки тих партій, представники яких балотуються в цьому окрузі.

"Результати виборів із таким формуванням комісій уже сьогодні не можуть вважатися повністю прозорими", - заявив депутат.

Нагадаємо, у своїх блогах на LB.ua кандидат у народні депутати України Арсен Аваков і журналіст Віталій Тараненко висловили думку, що розподіл голів декотрих окружних виборчкомів викликає підозри.

Окрім цього, народний депутат Юрій Кармазін звинуватив ЦВК і суди в упередженості та вибірковості підходів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram