ГоловнаПолітика

​Обвинувачений у замаху на Путіна змінив свідчення

Один з обвинувачених перекинув усе на мертвого спільника.

​Обвинувачений у замаху на Путіна змінив свідчення

У розслідуванні справи про підготовку замаху на президента РФ Володимира Путіна несподіваний поворот: екстрадований минулої суботи з України в Росію громадянин Казахстану Ілля П'янзін, відмовившись від свідчень, перекинув усю провину на загиблого під час вибуху в Одесі Руслана Мадаєва.

За даними джерел газети "Коммерсантъ", напередодні на допиті в московському СІЗО "Лефортово" 29-річний П'янзін розповів слідчому, що знає про створення терористичного осередку в Одесі та підготовку запланованих нею злочинів. Тепер підозрюваний стверджує, що він був лише мимовільним співучасником злочинної діяльності його приятеля та сусіда по квартирі Мадаєва. Отже, П'янзін спростував раніше висунуту слідством версію, що готував замах заарештований в Україні  уродженець Чечні Адам Осмаєв (який і зізнався в цьому), а він брав активну участь у підготовці.

П'янзін відмовився від свідчень ще в Україні, заявивши про тиск на нього з боку слідчих. За відомостями джерел видання, на допиті в понеділок П'янзін повторив російським слідчим свою відмову від визнання провини. Тим часом у лютому П'янзін заявляв українським оперативникам, що разом з Осмаєвим нібито планував теракт у Москві проти Путіна відразу після його інавгурації.

Захист П'янзіна не встиг звернутися до Європейського суду, і минулої суботи його екстрадували в Росію. У російських спецслужбах не відкидають, що П'янзін через своїх адвокатів теж намагався оскаржити рішення Малиновського суду Одеси про свою екстрадицію, але з якихось причин апеляція до Страсбурга не дійшла, повідомляє РГ.

Ще перебуваючи в Україні, П'янзін звинувачував у злочині Осмаєва. Опинившись же в Росії і зрозумівши після консультацій з адвокатом безперспективність обраної тактики, він, мабуть, вирішив зробити організатором не живого Осмаєва, а мертвого Мадаєва.

Напередодні Іллі Пьянзіну висунули звинувачення в підготовці замаху на життя Володимира Путіна, бандитизмі, зберіганні та виготовленні зброї та боєприпасів за ст.ст. 277, 209, 222 і 223 КК РФ. Уродженець Казахстану не визнав себе винуватим за жодним із пунктів.

У разі екстрадиції Осмаєва і доведенні провини терористам у Росії загрожує вища міра покарання - довічне ув'язнення. Мінімальний же термін за інкримінованими їм статтями становить 20 років.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram