ГоловнаПолітика

Москаль просить Пшонку розібратися з регіональними мовами

Депутат розповів про відмінності між Хартією регіональних мов і законом Ківалова-Колесніченка.

Москаль просить Пшонку розібратися з регіональними мовами
Фото: newzz.in.ua

Народний депутат Геннадій Москаль звернувся до генпрокурора Віктора Пшонки з вимогою перевірити законність ухвалення низкою облрад російської мови як регіональної.

Про це повідомили в прес-службі депутата, пише "Українська правда".

"Я прошу перевірити рішення облрад на відповідність Конституції, де сказано, що порядок використання мов в Україні регламентується законами, а також на відповідність Європейській хартії регіональних мов і мов меншин", - йдеться у зверненні.

За його словами, є суттєві відмінності між ратифікованою Хартією та законом "Про засади державної мовної політики". Зокрема, в законі вказано мови, яких немає в Хартії: вірменську, ромську, караїмську, кримчацьку, русинську, ідиш, новогрецьку. Тим часом у самій Хартії вказано мови, яких не існує в природі - це єврейська і грецька.

Москаль також зазначає, що рішення згаданих облрад потрібно перевірити на відповідність самому закону про мови, оскільки в перехідних положеннях до нього містяться зміни до закону "Про місцеве самоврядування в Україні", які дозволяють ухвалювати рішення із цього приводу виключно сесіям сільських, селищних і міських рад.

"У перехідних положеннях нічого не сказано про можливість ухвалення таких рішень обласними радами, міською радою Севастополя, а також Верховною Радою Автономної Республіки Крим і Київською міською радою", - зазначив він.

Також необхідно з'ясувати, на якій підставі Ізмаїльська міська рада відмовила болгарам у визнанні їхньої мови регіональною на території міста, зазначив Москаль.

"Прошу перевірити рішення цих органів і в разі порушення Конституції та законів винести прокурорські протести. А в разі наявності складу злочину - порушити кримінальні справи проти посадових осіб місцевого самоврядування за перевищення влади і службових повноважень", - резюмував Москаль.

Нагадаємо, рішення про визнання російської мови регіональною на своїй території ухвалили обласні ради Одеської, Запорізької, Донецької, Херсонської, Дніпропетровської, Харківської, Луганської областей і міськрада міста Севастополя.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram