ГоловнаПолітика

ВАСУ визнав протиправність дій Магери та Шелудька

Рішення остаточне й оскарженню не підлягає.

ВАСУ визнав протиправність дій Магери та Шелудька
Фото: obozrevatel.com

Вищий адміністративний суд України підтвердив законність постанови й окремої ухвали Київського апеляційного адміністративного суду про скасування реєстрації колишнього першого заступника голови СБУ Володимира Сацюка кандидатом у депутати і протиправність дій заступника голови ЦВК Андрія Магери та члена комісії Валерія Шелудька під час підготовки розгляду питання про його реєстрацію на засіданні комісії.

Відповідне рішення оголосив сьогодні головуючий у справі суддя Олег Кравцов.

"Колегія суддів ухвалила: у задоволенні скарги ЦВК, Магери, Шелудька та третьої особи у справі - Сацюка - відмовити. Рішення остаточне і оскарженню не підлягає", - сказав Кравцов.

У рішенні суду наголошено, що, ухвалюючи рішення про реєстрацію Сацюка кандидатом, було застосовано вибірковий підхід, оскільки для інших кандидатів проводили ретельну перевірку даних про їхнє проживанні в Україні за останні 5 років. Зокрема, суд навів як приклад колишнього прем'єр-міністра України Павла Лазаренка, якого висувало на балотування ВО "Громада".

Я взагалі не розумію, в чому полягає їхня провина, адже рішення про реєстрацію відповідного кандидата є колегіальним.

— Володимир Шаповал, голова Центрвиборчкому

Колегія суддів визнала обґрунтованість рішення суду першої інстанції про необхідність скасувати реєстрацію Сацюка, оскільки той не отримав права балотуватися, бо впродовж останніх 5 років не проживав в Україні. При цьому в судовому рішенні зазначено, що Сацюк виїхав з України 3 березня 2005 року, а повернувся 16 грудня 2010, і це підтверджує Державна прикордонна служба.

 "Державна прикордонна служба надавала інформацію ЦВК про перетин Сацюком кордону, і вона не могла залишитися без уваги Магери. Магера як куратор Житомирської області під час підготовки цього питання до розгляду мав відповідну інформацію, але не довів її до членів ЦВК, і саме за його ініціативи було ухвалено рішення про реєстрацію Сацюка кандидатом", - сказано в рішенні суду.

Відтак колегія суддів визнала вчинення Магерою протиправних дій. При цьому в рішенні суду згадано, що це не перше порушення Магери. Як приклад суддя навів рішення Верховного Суду України від 27 грудня 2004 р. про протиправне скерування Магерою територіальним виборчим комісіям роз'яснення з питань застосування законодавства про вибори.

Колегія також визнала протиправними дії Шелудька і погодилася з окремою постановою Київського апеляційного адміністративного суду про необхідність звернутися до Президента України та голови ЦВК і довести до них факти грубого порушення закону членами ЦВК.

Судовий процес з розгляду апеляцій Магери, Шелудька і третьої сторони - представника Сацюка - тривав з 10:45 23 серпня до 04:35 24 серпня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram