ГоловнаПолітика

Спостерігачі "Опори" пообіцяли рахувати кожного виборця

Представник організації вважає, що замість відеоспостереження слід ввести стенографування засідань комісій.

Спостерігачі "Опори" пообіцяли рахувати кожного виборця

Спостерігачі Громадської мережі "Опора" рахуватимуть кожного виборця, який прийде на дільницю голосувати на парламентських виборах.

Про це сьогодні повідомила координатор виборчих програм "Опори" Ольга Айвазовська на прес-конференції в Хмельницькому.

За її словами, це робитиметься для того, щоб влада штучно не збільшувала реальну явку виборців.

"Відкрию вам секрет: на виборчих дільницях будуть по два наші спостерігачі, яким плануємо придбати недорогі спеціальні кнопочки, як у стюардес, для підрахунку кількості виборців", - заявила координатор виборчих програм ГМ "Опора". Вона також підкреслила: "Для контролю явка не менш важлива, ніж сам результат виборів".

Також Айвазовська висловила думку, що замість встановлення на виборчих дільницях камер відеоспостереження було б доцільніше запровадити стенографування засідань окружних виборчих комісій.

"Відеоспостереження в приміщенні ОВК, де часто на підвіконнях сидять люди і щось домальовують у протоколах, є неефективним. Юридичних наслідків воно практично не тягне. Правда, у виборчому законі зазначено, що за такі вчинки передбачено покарання у вигляді шести років ув'язнення. Як правило, все закінчується круговою порукою, а факт фальсифікації не доводиться. На мою думку, більший ефект дало б введення стенографування засідань ОВК", - сказала Айвазовська.

Вона також висловила сумнів, що партія влади впорається за два місяці з облаштуванням цих камер відеоспостереження. "Адже тут слід враховувати пристрій Інтернету на виборчих дільницях, передачу даних на ЦВК, контроль за апаратурою. Це цілий комплекс і в зараз ми не бачимо практичних дій з боку влади", - зазначила Айвазовська.

Нагадаємо, Кабмін дозволив Центрвиборчкому придбати систему відеспостереження на виборчих дільницях за спрощеною процедурою в одного учасника (без проведення конкурсу).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram