ГоловнаПолітика

Русифікацію України не зупинити без діалогу з РПЦ, - настоятель УГКЦ

Священик схвалив візит патріарха Кирила в Польщу.

Русифікацію України не зупинити без діалогу з РПЦ, - настоятель УГКЦ

Без діалогу з Московським патріархатом неможливо зупинити русифікацію України й українофобію в Росії.

Про це голова Української Греко-Католицької Церкви Святослав (Шевчук) сказав у неділю на прес-конференції в Коломиї Івано-Франківської області, коментуючи візит патріарха Московського і всієї Русі Кирила в Польщу.

"Ми теж повинні йти таким шляхом певного примирення, тому що без цього не побудуємо майбутнього. Без цього неможливо зупинити русифікацію в Україні й українофобію в Росії. А якщо ми спокійно, по-християнськи будемо в світлі Євангелія якось вирішувати болючі питання минулого і тільки за допомогою примирення пам'ять оздоровляти, тоді можна щось конструктивне побудувати", - сказав голова УГКЦ.

Коли Церква втручається в політику, вона завжди програє. Тому що ніколи жодна політична партія, яка намагається Церкву обдарувати, не залишить її вільною.

— Настоятель УГКЦ Святослав (Шевчук)

Він задоволений, що відбулася зустріч між Московським патріархом і польською Римсько-Католицькою Церквою і почався процес примирення між двома народами.

"Ми не почули, за що поляки прощають росіян, за що Православна Церква хоче просити пробачення в латинської церкви в Польщі. Можливо, до цього ще дійде. Але такий приклад або заклик дуже потужний до примирення було зроблено", - наголосив глава УГКЦ.

Він також вважає позитивним те, що патріарх Кирило почав спілкуватися "не тільки з головою всієї Католицької Церкви, але і з главою локальної церкви". "Отже, робиться певний крок для того, щоб щось змінювати навіть всередині Православної Церкви, Католицької Церкви в напрямі взаємного прощення і примирення", - пояснив глава УГКЦ.

Він виступає за діалог із Московським патріархом. "Я дуже хотів би, щоб подібна річ відбулася і в Україні. По-перше, нам би було дуже приємно, якби почався нарешті особистий діалог на рівні наших церков. Щоб Московський патріарх визнав як свого співрозмовника Українську Греко-Католицьку Церкву. Тому що досі про нас говорять тільки зі Святішим Отцем у Ватикані майже завжди без нас", - зазначив глава УГКЦ.

При цьому він нагадав, що вже ініціював такий діалог і УГКЦ до нього готова. "Чекаємо на відповідь від наших майбутніх партнерів, і нехай їм і нам у цьому допоможе Господь Бог", - заявив архієпископ Святослав.

Нагадаємо, настоятель РПЦ патріарх Кирило вперше був із візитом у Польщі. Поїздка відбулася 16-19 серпня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram