ГоловнаПолітика

Москаль: голови облрад отримали вказівки блокувати "мовне питання"

Керівникам Закарпатської та Чернівецької обласних рад та адміністрацій надійшла вказівка з АП.

Москаль: голови облрад отримали вказівки блокувати "мовне питання"
Фото: newzz.in.uaс

З адміністрації Президента керівникам Закарпатської та Чернівецької обласних рад та адміністрацій дано сувору вказівку не проводити сесії з "мовного питання".

Про це стало відомо "з достовірних джерел" народному депутату Геннадію Москалю, повідомляє прес-служба депутата.

"Серед населення Чернівецької області понад 13% складають румуни і більше ніж 10% - молдавани, і згідно з "мовним" законом ці дві мови мають бути оголошені регіональними. Крім того, в області є села, де компактно проживають російські-старообрядці і поляки", - зазначає Москаль.

Водночас Москаль додав, що в Закарпатській області кількість етнічних угорців становить понад 12%, що є підставою для визнання угорської мови регіональною на території області.

"Крім того, в окремих районах компактно проживають румуни, є майже повністю словацькі, німецькі села, а також села, заселені представниками інших національностей", - зазначає політик.

Москаль також нагадує, що в Криму кримські татари становлять більше за 13% населення.

Саме необхідністю визнати регіональною кримськотатарську мову депутат пояснює перенесення сесії Верховної Ради Криму, де мало розглядатися надання такого статусу, на невизначений термін.

"Саме тому я звернувся кримськотатарською мовою до голови Верховної Ради АРК та голів Чернівецької та Закарпатської обласних рад (румунською та угорською мовами) з вимогою провести сесії і визнати регіональними, відповідно, кримськотатарську мову в Криму, молдовську та румунську на Буковині і угорську мову на Закарпатті", - заявив депутат.

"Якщо цього не буде зроблено, залишаю за собою право звернутися в окружні адміністративні суди згаданих регіонів, до послів Угорщини, Румунії та Молдови, а також в структури ОБСЄ і Ради Європи, які опікуються правами національних меншин", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, раніше Москаль надіслав прем'єр-міністру Миколі Азарову офіційне депутатське звернення, в якому стверджує, що голова Чернівецької Облдержадміністрації Михайло Папієв грубо порушує Закон "Про вибори народних депутатів України". Звернення було написано на ідиш.

Як відомо, російській мові вже надали статус регіональної - Одеська міська та обласна ради, Запорізька і Донецька обласні ради і Севастопольська міська, а також Луганська, Дніпропетровська і Херсонська облради.

Нагадаємо, 8 серпня Віктор Янукович підписав закон про засади державної мовної політики, що вводить офіційну двомовність в регіонах, де чисельність нацменшин перевищує 10%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram