ГоловнаПолітика

Теффт: суд над Луценком порушив права Луценка

Суд зловживав досудовими процедурами.

Теффт: суд над Луценком порушив права Луценка
Фото: zn.ua

Посол США в Україні Джон Теффт вважає, що в справі екс-голови МВС Юрія Луценка суд припустився численних зловживань, порушивши його право на презумпцію невинуватості.

Про це дипломат написав у своїй статті у виданні "Дзеркало тижня".

"Зовсім нещодавно суд (Європейський суд з прав людини – LB.ua) визнав незаконним досудовий арешт і утримання під вартою Юрія Луценка, колишнього міністра внутрішніх справ. У своєму вердикті суд не тільки визнав поводження з Луценком незаконним, а й гостро розкритикував звинувачення, судовий процес і апеляційний суд за зловживання досудовими процедурами", - зазначив Теффт.

Суд у справі Луценка ухвалив рішення в рамках чинного законодавства. Це рішення є обґрунтованим, а міра покарання відповідає ступеню тяжкості вчиненого правопорушення і тій небезпеці, яку це правопорушення становить для суспільства

— Народний депутат від Партії регіонів Володимир Олійник

За словами посла США, Європейський суд вважає "особливо тривожним" те, що однією з головних причин утримувати Луценка для обвинувачення та суду була спроба запобігти його публічним виступам про свою невинність і з критикою слідства. "Таке обґрунтування досудового арешту відразу припускає винність підозрюваного і суперечить конституційно гарантованій презумпції невинуватості", - наголосив дипломат.

"Це саме той тип неправильного обґрунтування, який можна очікувати від системи судоустрою, побудованої під звинувачення і яка випливає  з того, що поліція і прокурори ніколи не помиляються і від них не слід вимагати доводити правову підставність їхніх дій; у змагальній системі кримінального судочинства таке обґрунтування навіть уявити собі не можна", - зазначив він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram