ГоловнаПолітика

Теффт закликає Україну переглянути поняття презумпції невинуватості

За словами дипломата, в Україні презумпцію невинуватості ігнорують у двох випадках.

Теффт закликає Україну переглянути поняття презумпції невинуватості
Фото: zn.ua

Успішне застосування нового Кримінально-процесуального кодексу України, який набере чинності в листопаді 2012 року, залежить від перегляду учасниками системи кримінального судоустрою поняття "презумпція невинуватості".

Про це написав посол США в Україні Джон Теффт в своїй статті для "Дзеркала тижня. Україна".

"Ухвалення нового Кримінального процесуального кодексу дає Україні шанс переглянути розуміння презумпції невинуватості. Власне, успіх нового КПК залежатиме від нового розуміння цього основоположного принципу права", - написав дипломат.

На думку Теффта, публічний діалог між всіма учасниками системи кримінального судоустрою (включно з адвокатами) повинен привести до кардинальних змін у підходах.

"Звісно, допоможе справі і введення в подальшому правил на заборону прокурорам, правоохоронцям, членам уряду і службовцям суду робити публічні заяви або поширювати інформацію, що порушує презумпцію невинуватості, але без принципової філософської зміни усвідомлення службовцями правової системи вирішення цієї проблеми неможливо очікувати навіть при наявності добре прописаних законів", - зазначив посол.

Дипломат підкреслив, що в Україні презумпцію невинуватості ігнорують у двох випадках: "під час рутинного затримання людей, підозрюваних і/або звинувачених у скоєнні злочину, і при проголошенні публічних заяв політиками і прокурорами, які дійсно повинні краще знати закон про чиюсь винуватість задовго до закінчення судового процесу".

"Якщо він буде виконуватися належним чином, то цей документ має шанс перетворити систему кримінального судочинства України на таку, яка і захищає права людини, і надає правоохоронним органам можливість чесними методами викривати і карати за такі складні злочини, як багаторівнева корупція і змови з відмивання грошей за участю багатьох підозрюваних і міжнародного банківського сектору", - прогнозує Теффт.

Він також вважає, що зменшення кількості людей, які утримуються під вартою в очікуванні суду, поліпшить "нинішнє неприємне становище України перед Європейським судом з прав людини".

Нагадаємо, донька екс-прем'єра України Юлії Тимошенко Євгенія раніше заявляла, що ухвалення нової редакції Кримінально-процесуального кодексу України не залишить українським громадянам можливості реалізувати своє право на захист.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram