ГоловнаПолітика

У ГПУ презентували Єдиний реєстр злочинів

Роботу реєстру передбачає новий КПК.

У ГПУ презентували Єдиний реєстр злочинів
Фото: www.segodnya.ua

Сьогодні у Генеральній прокуратурі презентували технічну версію Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Реєстр розроблено спільними зусиллями фахівців Генпрокуратури, Міністерства внутрішніх справ, Служби безпеки України й інших правоохоронних органів.

”Це все робимо не для правоохоронців, реєстр призначений насамперед для того, щоб звичайний громадянин не ходив за міліціонером або прокурором, слізно просячи про допомогу. Введення автоматизованого обліку кримінальних правопорушень стане запорукою прозорості та демократичності під час розгляду заяв чи повідомлень про злочини, в першу чергу тих, які надходять від громадян", - сказав під час презентації генеральний прокурор України Віктор Пшонка.

Якщо сьогодні під час порушення кримінальної справи винесення постанови можна оскаржити в суді, і таким чином поновити кримінальне переслідування, то, відповідно до нової редакції, -  тільки-но справу внесли в реєстр, відразу починається процедура досудового слідства. Ви нічого не можете з цим вдіяти

— Арсеній Яценюк, народний депутат

Також він зазначив, що реєстр унеможливить приховування злочинів, і кожна заява буде підставою для проведення повноцінного досудового розслідування.

На думку генпрокурора, це важливий крок на шляху розбудови правової держави та впровадження світових стандартів у кримінальній юстиції.

Пшонка зазначив, що Єдиний реєстр у повному обсязі запрацює з 19 листопада 2012 року, коли набуде чинності новий Кримінально-процесуальний кодекс. Зокрема, реєстр міститиме дані про обставини кримінального правопорушення, ім'я потерпілого, ім'я прокурора, який відкрив досудове слідство, й іншу інформацію.

Нагадаємо, в новому КПК стадію порушення кримінальної справи замінено на стадію внесення відомостей про злочин до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram