ГоловнаПолітика

Парубій: Чечетов вибовкав справжні плани ПР

Влада не має наміру надавати статус регіональної жодній із мов, окрім російської, вважають в опозиції.

Парубій: Чечетов вибовкав справжні плани ПР
Андрей Парубий
Фото: Макс Левин

Нардеп Андрій Парубій вважає, що "регіонал" Михайло Чечетов показав справжні наміри влади, заявивши, що немає необхідності надавати статус регіональної жодній із мов національних меншин, окрім російської.

Про це він сказав Gazeta.ua.

"Вони фактично вводять російську мову як другу державну, і їм абсолютно байдуже до розвитку тих мов, які насправді захищає Європейська хартія", - зазначив А. Парубій.

Парубій додав: "Вони зробили фактично злочин, коли проголосували за Хартію, змінивши саму її суть і зміст. Хартія звучить як "Європейська хартія із захисту регіональних і міноритарних мов", а не мов національних меншин, тобто тих мов, які опинилися на межі вимирання, або тих, які в конкретному регіоні потребують захисту. Вони спотворили сам дух і зміст Європейської хартії".

За словами нардепа, влада не поспішає надавати статус регіональної кримськотатарській мові в Криму.

"Вони усвідомлюють, що державним чиновникам необхідно буде знати і кримськотатарську мову, а вони цього не хочуть. У них є одна мета - знищення української мови та русифікація України. Фактично вони виконують гасло, яке виголосила дружина Путіна, що "Росія закінчується там, де закінчується російська мова", - зауважив Парубій.

"Чечетов насправді у звичній для себе простоті показав справжні, реальні плани Партії регіонів, які не мають ніякого стосунку до Європейської хартії, до європейської традиції і законодавства", - додав нардеп.

Він переконаний, що надання російській статусу регіональної в низці областей є популізмом.

"Уже 28 жовтня в парламенті буде демократична українська більшість і одним із перших рішень буде - скасування цього закону Колесніченка-Ківалова, який насправді є законом Януковича-Путіна", - наголосив політик.

Парубій додав: "Звичайно, напередодні виборів, для того, щоб розколоти Україну, щоб мобілізувати нібито електорат, у них буде парад цих рішень по всій Україні. Але всі ці рішення не мають ніякого значення, тому що цей закон буде скасовано".

Нагадаємо, заступник голови фракції Партії регіонів у парламенті Михайло Чечетов заявив про те, що в Україні особливим статусом можуть користуватися тільки українська та російська мови, але аж ніяк не мови інших національних меншин.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram