ГоловнаЕкономікаДержава

Україні потрібно позбутися подвійного регулювання бізнесу, - думка

Якщо телеком - нехай його регулює тільки НКРЗ, якщо банки - тільки Нацбанк.

Україні потрібно позбутися подвійного регулювання бізнесу, - думка
Роман Химич
Фото: ain.ua

Потрібно максимально ліквідувати ситуацію, коли одну й ту саму сферу діяльності регулюють одразу два органи влади.

Таку думку в блозі на LB.ua висловив Роман Химич, консультант учасників ринку мобільного зв'язку.

"Що швидше ситуації двоголового регулювання зійдуть нанівець, то краще буде і регуляторам, і регульованим. Тому якщо телеком - то нехай це буде Національна комісія, і тільки вона. Якщо банківська система - то Національний банк. Не завжди багато няньок - краще", - вважає експерт.

Він наводить як приклад ситуацію в телекомі, коли Антимонопольний комітет раз-у-раз намагається розслідувати різні спірні моменти на ринку мобільного зв'язку, маючи у своєму штаті для цього напряму лише трьох співробітників. "Як би не хотілося відомству грати першу скрипку ще й на цьому ринку, його можливості не відповідають бажанням", - наголошує Химич.

Схожа ситуація, на його думку, і на банківському ринку, коли Національний банк більше не відповідає за ліквідацію проблемних банків, зате займається видобутком золота. "Логічно! Якщо вже відомство відповідає за золотовалютні резерви країни, нехай воно і їх забезпечує в геть буквальному сенсі. Залишилося доручити НБУ вести лісорозробки для виробництва банкнотного паперу, а також видобуток руди і виплавку металу для монет", - іронізує він.

При цьому Химич вважає, що незабаром може повторитися криза 1998 і 2008-2009 років, тому НБУ, навпаки, повинен зосередити у своїх руках функції регулювання фінансового ринку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram