ГоловнаПолітика

Янукович ветував закон, що забороняє всі лотереї, крім державних

Президент повернув закон на розгляд парламенту.

Янукович ветував закон, що забороняє всі лотереї, крім державних
Фото: Макс Левин

Президент України Віктор Янукович застосував право вето до закону "Про державні лотереї в Україні".

Про це повідомляє прес-служба голови держави.

Президент зазначає, що ухвалений 5 липня 2012 року Верховною Радою України закон визначає, що лотерея - це масова гра, незалежно від її назви, умови проведення якої передбачають розіграш призового (виграшного) фонду між її гравцями і перемога в якій має повністю або частково випадковий характер, територія проведення (розповсюдження) якої поширюється за межі однієї будівлі (споруди), незалежно від способу прийому грошей за участь у такій грі.

Частиною 4 статті 3 закону проголошується принцип рівності умов участі в державній лотереї, який полягає в рівності шансів на виграш призу в державну лотерею для гравців, які зробили однакові ставки, обов'язкове застосування механізму розіграшу призів на умовах випадковості, незалежно від волі оператора державних лотерей, гравців або інших осіб.

Водночас, відповідно до Податкового кодексу України, лотерея - це масова гра, незалежно від її назви, умови проведення якої передбачають розіграш призового (виграшного) фонду між її гравцями, приз (виграш) у якій має винятково випадковий характер і територія проведення якої не обмежується одним приміщенням (будівлею).

У зв'язку із цим Президент вважає, що пропоноване в законі визначення терміна "лотерея" і встановлення одним з критеріїв визначення лотереї повністю або частково випадковий характер перемоги буде створювати правову колізію в нормативно-правовому регулюванні питань умов розіграшу призів (виграшів) і підстави для можливих маніпуляцій з результатами розіграшів лотерей.

Щоб уникнути такої ситуації, він пропонує в абзаці 1 пункту 2 частини 1 статті 1 закону, що надійшов на підпис, слова "повністю або частково" вилучити.

За законом, що надійшов на підпис, розповсюджувач державної лотереї - юридична або фізична особа, яка за дорученням (дозволу) оператора державних лотерей здійснює в сукупності або окремо прийом ставок безпосередньо у гравців, виплату призів, а також інші операції, пов'язані з розповсюдженням державних лотерей. З розповсюджувачами державної лотереї оператор державних лотерей укладає письмові договори або надає їм письмові дозволи.

Таким чином, оператор державних лотерей (а за пунктом 11 частини 1 статті 1 закону, це юридична особа - суб'єкт підприємницької діяльності, який отримав право на проведення державних лотерей згідно з порядком, визначеним цим законом) наділяється правом надавати дозвіл на здійснення відповідного виду господарської діяльності.

У зв'язку із цим В. Янукович зазначає, що, за Законом України "Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності", дозвіл є одним з видів документів дозвільного характеру, який видається суб'єкту господарювання в разі надання йому права на провадження певних дій щодо здійснення господарської діяльності або видів господарської діяльності дозвільним органом, яким можуть бути лише органи виконавчої влади, державні колегіальні органи, органи місцевого самоврядування, їх посадові особи, уповноважені, відповідно до закону, видавати документи дозвільного характеру.

За таких обставин Президент не може погодитися з наведеними положеннями закону про визнання операторів державних лотерей дозвільними органами.

Також Президент має низку інших зауважень до закону і пропонує Верховній Раді ухвалити цей закон з його пропозиціями.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram