ГоловнаПолітика

Адвокати Луценка назвали незаконним відеоспостереження на суді у справі Тимошенко по ЄЕСУ

Хвороба учасника слідчих дій не є підставою для застосування відеоконференції.

Адвокати Луценка назвали незаконним відеоспостереження на суді у справі Тимошенко по ЄЕСУ
Фото: telekritika.ua

Можливе використання відеоконференції під час розгляду кримінальної справи проти колишнього прем'єр-міністра, лідера партії "Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина" Юлії Тимошенко щодо корпорації "Єдині енергетичні системи України" незаконне.

Про це адвокати колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка повідомили на прес-конференції.

"Відповідаючи на запитання про Тимошенко, там, на мою думку, немає найменшої можливості для застосування відеоконференції, незважаючи на те, що вже змонтовано відповідне обладнання у відповідній кімнаті в лікарні "Укрзалізниці", - сказала представник Луценка в Європейському суді з прав людини Валентина Теличенко.

Також Теличенко зазначила, що хвороба учасника слідчої дії не є підставою для застосування відеоконференції, до того ж, Тимошенко виступає проти її використання.

Захисник Луценка Олексій Баганець, своєю чергою, зазначив, що процедура відеоконференцій є новим явищем у кримінальному процесі, оскільки її було введено лише в червні 2011 року після ратифікації Україною доповнень до Європейської конвенції про взаємну допомогу у кримінальних справах.

"Режим відеоконференції можна застосовувати лише для проведення окремих слідчих дій, а не для розгляду всієї кримінальної справи, також її застосування вимагає дозволу учасника відеоконференції", - зауважив Баганець.

Проведення суду в режимі відеоконференції у справі ЄЕСУ без згоди екс-прем\'єра Юлії Тимошенко буде неможливим.

— Вікторія Калита, прокурор

Баганець зазначив: якщо відеоконференцію буде застосовано, можна буде говорити про порушення права Тимошенко на справедливий суд, що може бути використано аргументом для звернення до Європейського суду з прав людини.

Нагадаємо, Державна пенітенціарна служба заявляє про відмову Тимошенко брати участь у відеоконференції з американським судом у справі про стягнення з Тимошенко боргу ЄЕСУ перед американською компанією Universal Trading & Investment Co (UTICo).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram