ГоловнаПолітика
Спецтема
Парламентские выборы

"Громада": Лазаренко "юридично проживав" в Україні останні п'ять років

Партія оскаржить відмову в реєстрації на виборах свого лідера.

"Громада": Лазаренко "юридично проживав" в Україні останні п'ять років
Фото: ukrgazeta.com

Партія "Громада" має намір оскаржити відмову ЦВК зареєструвати Павла Лазаренка кандидатом у депутати.

Про це йдеться в заяві політсили.

"Партія "Громада" рішуче заявляє про свій намір відстоювати порушені права свого лідера в адміністративних судах України, а якщо знадобиться, то і в Європейському суді з прав людини", - сказано в заяві.

Партія вважає відмову ЦВК зареєструвати Лазаренка кандидатом у депутати політично мотивованим рішенням і розцінює його як іще одну спробу відсторонити відомого політика від впливу на політичні процеси в Україні.

Відповідно до заяви, апелюючи до факту фізичного перебування Лазаренка протягом 5 років поза Україною, ЦВК не врахував ту обставину, що юридично протягом останніх 15 років лідер "Громади" постійно проживав (був офіційно зареєстрований, платив квартплату й інші комунальні платежі) в Києві.

При цьому партія вважає доказом проведення ЦВК політики подвійних стандартів реєстрацію під номером 2 в списку партії "Україна - Вперед!" футболіста Андрія Шевченка, який в Україні постійно проживає тільки з вересня 2009 року.

Партія також вважає твердження ЦВК про притягнення до кримінальної відповідальності Лазаренка надуманим.

"Твердження про те, що лідера "Громади" притягували за відмивання коштів, вчинене на території України, абсурдне за своїм змістом хоча б тому, що подібна стаття в Кримінальному кодексі нашої країни з'явилася тільки в січні 2003 року, коли Лазаренко вже четвертий рік перебував в американської в'язниці", - сказано в заяві.

При цьому партія відзначає, що ЦВК не має права апелювати до рішень міжнародних судів, що не набули чинності на території України.

Нагадаємо, 10 серпня ЦВК відмовилася зареєструвати кандидатом у депутати Ради в багатомандатному окрузі від "Громади" П. Лазаренка.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram