ГоловнаПолітика

У США попередили про підготовку нових санкцій проти України

Конгрес може вчинити з Україною, як із Білоруссю, попереджають у Гельсінській комісії.

У США попередили про підготовку нових санкцій проти України

Комісія США з безпеки і співробітництва в Європі (Гельсінська комісія) попереджає: якщо Україна не дотримуватиметься міжнародних стандартів під час проведення виборів, Конгрес ухвалить проти нашої країни такі самі санкції, як проти Білорусі.

Про це повідомляє "Голос Америки" з посиланням на старшого співробітника Гельсінської комісії Ореста Дейчаківського.

Він нагадав, що головною метою представленої в Конгресі жорсткої резолюції щодо України є сприяння проведенню виборів, які відповідали б міжнародним стандартам.

"Ми вимагаємо звільнити осіб, які перебувають у в'язниці з політичних мотивів, - Юлію Тимошенко, Юрія Луценка та Валерія Іващенка. Ми хочемо, щоб Україна дотримувалася своїх зобов'язань, які вона взяла на себе в рамках членства в ОБСЄ. Оскільки Україна буде головувати в ОБСЄ 2013 року, вона повинна бути гарним прикладом і діяти відповідно до положень ОБСЄ, викладених у Гельсінських угодах, де йдеться про дотримання прав людини, демократії та верховенство права", - заявив він.

За його словами, даючи оцінку виборам про відповідність міжнародним стандартам, експерти будуть дивитися на низку чинників.

"Ми будемо аналізувати доступ до ЗМІ всіх кандидатів і політичних партій, використання адміністративного ресурсу, склад виборчих комісій. Ми повинні переконатися, що в комісіях збалансовано представлені всі політичні сили. Ми будемо враховувати рівень доступу спостерігачів до виборчого процесу: спостерігачів від політичних партій, незалежних місцевих і міжнародних спостерігачів", - повідомив співробітник Гельсінської комісії.

"Абсолютно не відповідають дійсності припущення, що метою Гельсінської комісії є ізоляція України. Положення резолюції є дуже чіткими. Там йдеться про відмову у в'їзді у США певним українським чиновникам. Резолюція містить чіткий сигнал - якщо людина вдається до певних дій: порушення прав людини, антидемократичні дії, корупція - ми просто відмовимо їй у в'їзді у Сполучені Штати", - зазначив Дейчаківський.

Якщо резолюція не матиме бажаного впливу, а політична ситуація в Україні далі погіршуватиметься, американські законодавці готові до подальших кроків.

"Ми наразі не визначилися... Однак треба пам'ятати, що Гельсінська комісія в особі конгресмена Сміта внесла на розгляд Конгресу за останні шість років три законодавчі ініціативи щодо Білорусі, які набули чинності закону. Ці законодавчі акти містять дуже серйозні санкції: не тільки заборону на видачу віз, а й заморожування індивідуальних рахунків, економічні санкції", - заявив Дейчаківський.

Утім, додає Дейчаківський, Гельсінська комісія сподівається, що Україна на цих виборах доведе свою прихильність демократичному напрямку і США не матимуть підстав посилювати тиск на українську владу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram